Terviseauditi uuringute programmi on lülitatud uuringud, mis sõeluvad välja enamlevinud haigused. Sarnaselt ülejäänud maailmale on ka Eestis väga levinud südame-veresoonkonna haigused (nende hulgas infarkt, insult), mille tõttu kaotatakse töövõime või mis on äkksurma põhjus. Sellest lähtuvalt on ka terviseauditi programmis suurem osa just selle patoloogia väljaselgitamisel. Samas kontrollime ka kopse, teeme kõhuõõneorganite ultraheliuuringu, kontrollime kilpnäärme funktsiooni ning võimalikku günekoloogilist/uroloogilist patoloogiat. Patsiendid, kellest enamik on arvutikasutajad, läbivad ka silmade kontrolli. Vereanalüüsid on põhjalikud — kontrollitakse neeru- ja maksafunktsiooni, kolesterooli, ainevahetust, veresuhkru taset. Kui uuringute käigus tekib kahtlus patoloogia suhtes, mis vajab täpsemaid uuringuid, siis on võimalik teha lisaprotseduure ja uuringuid.

Terviseauditit on võimalik läbida kahes erinevas mahus. Terviseaudit 4h on ambulatoorne teenus, kus teostatakse vere- ja uriinianalüüsid, kopsude röntgenülesvõte, ultraheliuuring, silmade kontroll, kardiogramm ja koormustest. Uuringute järgselt toimub kardioloogi konsultatsioon ning teostatud uuringute kirjalik kokkuvõte saadetakse nädala jooksul koju posti teel. Terviseaudit 32h on põhjalikum ning toimub statsionaarselt haigla osakonnas. Eelnevalt nimetatutele lisanduvad ehhokardiograafia, vererõhu ja südame rütmi uuringud, hingamisfunktsiooni kontroll ning soovi korral psühholoogi ja günekoloogi/uroloogi konsultatsioonid.

Vastavalt uuringute tulemusele toimub teisel auditi päeval elustiilialane nõustamine ja antakse soovitusi kehalise liikumise seadmiseks. Haiglas viibimise ajal on patsiendi käsutuses omaette palat tualettruumi ja dušiga, palatis on külmik, televiisor ning isikliku sülearvuti kasutamise võimalus. Ka toitlustus on rikkalikum kui tavamenüü.

Milleks ennetav tervisekontroll

Terviseauditit läbi viies lähtume vajadusest säilitada kliendi/patsiendi üldine heaolu ning töövõime. Tänapäeva ühiskond väärtustab tervet ja töövõimelist tegusat inimest ning sellest sõltuvad meie emotsionaalne-materiaalne heaolu ning sotsiaalsed tagatised. Juba väljakujunenud haigus võtab oma osa nii meie enesetundest kui ka töövõimest, kuid see on vaid pool häda. Haiguse ravimisel kulub aega arstide vastuvõttudele oodates, protseduuridele ja operatsioonidele ning raha ravimitele ja ravile. Kindlasti on kulu ja vaev väiksem, kui haigust õnnestub ennetada või leitakse see algstaadiumis.

Objektiivne ülevaade tervisest on kindlasti vajalik nendele, kes plaanivad pikaajalisi laene — materiaalsed kohustused iseenda ja oma perekonna ees eeldavad head tervist ja töövõimet. Terviseaudit oleks soovitav ka nendele, kes siirduvad pikema töölepinguga tööle välismaale. Seda eelkõige seetõttu, et kui välismaal ilmneb mingi tervisehäda, siis sealne ravi tuleb inimesele oluliselt kallim ning võib viia ka lepingu katkestamisele.

Praegu töötavad paljud, eelkõige tippjuhid, väga suure töökoormusega — terviseaudit annaks neile enesekindlust või teadmist, kuidas tööga hakkama saada ja seejuures säilitada tervis.

Terviseaudit on eriline teenus

Klientide kiirest elurütmist lähtuvalt oleme terviseauditist kujundanud kompaktse teenuse, mille ajakulu on minimaalne. Auditi käigus hoiame ära olukorra, kus väga suur osa terviseuuringutele pühendatud ajast kulub arsti ukse taga ootamisele ja erinevatel päevadel toimuvatele uuringutele tulekule ja minekule.

Auditile pöördujale on igas olukorras abiks juhtiv klienditeenindaja või osakonna sekretär, kes on kontaktisik suhtlemisel haiglaga, annab teada toimuvast, juhatab ja aitab leida erinevate uuringute toimumiskohad.

Milline on terviseauditi reaalne kasu

Eelkõige saab klient lühikese ajaga tõese info oma tervise seisukorrast. Tänaseks oleme terviseauditit läbi viinud üheksa kuud ning kokku ligi kolmesajale inimesele. Oleme avastanud palju haigusi. On tavaline, et terviseauditi tulemusel diagnoositakse patsiendil kõrgvererõhutõbi või suhkruhaigus, kuid palju on leitud ka kilpnäärme haigusi ning kroonilist obstruktiivset bronhiiti. Ühel haigel on leitud kaasasündinud neeruanomaalia ning kolm haiget suunatud operatiivravile, sealhulgas üks patsient südamelõikusele ning üks pahaloomulise kasvaja ravile. Mitmel juhul oleme alustanud tablettravi.

Seejuures ei ole meie eesmärik iga hinna eest leida haigus — parim vastus oleks ikkagi, et tervis on täiesti korras. Kahjuks ei kuule seda meie käest mitte kõik. Olen küsinud oma patsientide käest, kas nad said terviseauditist ka kasu. Alati on nad veendunud, et saadud teadmised on neile väga tähtsad — olgu siis tervis täiesti korras või on leitud mingi probleem.

Täiendav info www.itk.ee/terviseaudit või telefonil 1900.