Eestis on kolm viisi HI-viiruse testimiseks. Sa võid teha kiirtesti HIV nõustamiskabinetis, tellida testi koju või külastada oma perearsti. Kuna viimane variant on kõige ebapopulaarsem ja aeganõudvam, toome välja põhilised plussid ja miinused HIV-kliinikus testimise ja kodutesti vahel, et otsustamine sulle võimalikult lihtsaks teha.

HIV-kabinetis testimise põhieelis kodutesti ees on see, et see on kõigile tasuta. HIV-testi koju tellimine maksab 12. detsembrini soodushinnaga 23 eurot. Testi tavahind on 40 eurot. Kui sa harrastad seksi regulaarselt, soovitame sul end vähemalt kord aastas testida. Sellisel juhul säästab tasuta variant sulle tunduvalt rohkem raha.

Samas on kodus testimine palju mugavam kui ise kliinikusse kohale minna. Kui sul on kiire elutempo või kui sa ei ela ühelegi 14 HIV-kabinetile lähedal, siis kodutest on ilmselt sobivam variant. Lisaks on ise testida äärmiselt lihtne ja tulemuste teadasaamine võtab aega vaid 15 minutit. Innovatiivne BioSure HIV-enesetest on ka vähemalt 99,7% täpne, juhul kui võimalikust nakatumisest on möödas vähemalt kolm kuud.

Kliinikus testimine ja kodutest on mõlemad anonüümsed, kuid kliinikus küsib nõustaja enne testimist informatsiooni sinu seksuaalelu kohta. Sealne keskkond on küll ülimalt mõistev ja eelarvamustevaba, aga kui seksist rääkimine tekitab sinus ebamugavust, siis otsusta pigem kodutesti kasuks.

Samas, kui sul on tõsiseid kahtlusi, et võid olla HIV-positiivne, siis soovitame sul testida end kliinikus. Sellisel juhul ei pea sa ootama testi kojutoimetamist ning saad südamerahu palju kiiremini. Kui sinu kodutesti tulemus on positiivne, siis peaksid siiski ühendust võtma oma perearsti või HIV-kabinetiga, et viia läbi kinnitav HIV-test.

Testi valides mõtle ka oma tugivõrgule. Kui sa elad üksi või kellegagi, kes ei pruugi olla testi tulemuse osas toetav, siis pigem tee HIV-test kliinikus. Seal saavad professionaalsed nõustajad sind rahustada ka halbade uudiste korral ning määrata kohe sobiliku ravi. Kuid kui sinu lähedased on mõistvad, ei tohiks ka kodutest hirmutav olla. Paljud paarid ja sõbrad on otsustanud HIV-testi teha lausa üheskoos.

Nii HIV-kabinetis testimisel kui ka kodutestil on oma head ja vead. Kodutest on küll mugavam ja diskreetsem, kuid kliinikus testimine kiirem ja odavam. Pole tähtsust, mis variandi kasuks sa otsustad, olulisem on, et teeksid HIV-testi lähiajal ära. Eestis on küll testijate arv kasvanud, kuid HIV-positiivsete seas on veel üle 30% neid, kes ei tea oma staatust. Ära ole üks neist. Kes seksib, see testib!

Jaga
Kommentaarid