Dramaatiline muutus toimub 50ndates. Selle ajani on mehed bioloogiliselt tugevam sugupool ning neil on eeldusi rasketele haigustele paremini vastu panna. Pärast 50. eluaastat on see aga ümberpööratud. Ning mida vanem on inimene, seda tugevamalt see mõjub.

Taani Tehnikaülikooli uurijad Tom Skyhöj Olsen ning Klaus Kaac Andersen uurisid ligi 40 000 insulti põdenud patsienti ning tulemus näitas, et ”meeste üleminekuiga” on tõestatult olemas ning see mõjutab ka tervist.
Varasemad uurimused on näidanud, et naisi kaitseb naissuguhormoon progesteroon, mis muudab naised vastupidavamaks raskete haiguste vastu, muutes naiste pikema eluea tõenäosuse suuremaks.

Senini ei ole meeste hormoonravi madala testosteroonitaseme vastu veel aktuaalseks peetud, kuigi naisi klimakteeritumis sarnaselt ravitakse. Kuid normaalsest madalamat testosteroonitaset arvatakse olevat 15-20 protsendil vanematest meestest. Lisaks on peetud südameprobleemide ning eesnäärmevähi komplikatsioonide riski liiga suureks. Et tulevikus kavandada meeste hormoonravi nende raske haiguste vastu üleelamistõenäosuse suurendamiseks, on siiski vaja rohkem uuringuid, leiab teadlane Tom Skyhöj Olsen.

Allikas: Dn.se