On palju kirjutatud paksudest ja peenikestest, sellest, et ülekaalulisuse põhjusi ei jõua üles lugedagi, et üleliigsete kilode pärast ei pea oma tuju rikkuma, vaid tuleb ennast armastada sellisena nagu ollakse. Ometi mõtleb täidlane daam kadedusega saledatele. Võrreldes end kõhnukestega leitakse nendel suurel hulgal eeliseid - nende seljas istuvad kõik riided laitmatult, nad on elegantsed ja graatsilised, nad võivad kosumata süüa mida iganes, nad meeldivad rohkem meestele (vaieldav järeldus!), neil on kergem endale midagi stiilset valida, neil on vähem isiklikke probleeme ning neil on üldse kergem elada. Tasub aga täidlasel heita pilk reetliku peegli poole, kui algavad etteheited loodusele, kes on talle loonud reservid nälja puhuks, viimast pole aga kusagilt ette näha.

Mis on mis

Kõigepealt tehkem selgeks, mis on ülekaalulisus ja mis on rasvumine. Rasvumine on tõsine probleem, kuna rasvkoe kogunemine organismis seab ohtu tervise. Arstid peavad seda diabeedi, ateroskleroosi, südame-veresoonkonna ja onkoloogiliste haigestumiste, hüpertooniatõve ning günekoloogiliste probleemide põhjustajaks. Ülekaalulisus pole aga esialgu probleem, kuna ei ohusta tervist. Lüürilise vahelepõikena võiks olla arvamus, et teatav ülekaalulisus võib olla oskuslikult välja pakutuna meeste seas üpriski populaarne.

Peamine on osata hinnata oma isiklikku kaalu. Selleks on välja töötatud spetsiaalne keha massi indeks. Arvutus on lihtne ning ei vaja kõrgemat matemaatikat. Indeksi kohaselt tuleb kehakaal jagada pikkuse ruuduga. Näide: kaal on 85 kg ning kasv 165 cm. Keha massi indeks = 85 : (1,65 x 1,65) = 31,2. Nüüd aga numbrite tähenduse juurde.

Alla 20 - alakaal. Oled vähese söögiga.

20 - 24,9 - normaalne kaal Kõik on korras!

25 - 29,9 - ülekaal. Liigne kaal - on vaja dieeti.

30 - 39,9 - see on juba rasvumine. Mõõdukas tervisehäirete risk, tuleb pöörduda arsti poole.

Üle 40 - väljakujunenud rasvumine. On suur risk tervisele. Vajalik on viivitamatu keha massi alandamine.

Nüüd peaks olema selge ülekaalulisuse ja rasvumise vaheline erinevus. See ei tähenda aga hoopiski seda, et ülekaalulised võiksid rahulikud olla. Liigsed kilogrammid kogunevad nii kergesti, et ei pruugi märgatagi, kui meeldiv täidlus tervist kahjustavaks rasvumiseks üle on läinud.

Kus on palju, seal…

Kui on selge, et ülekaal on olemas, peab tingimata välja selgitama kohad, kuhu rasv kogunenud on.

1. Rasvkude on laotunud ühtlaselt üle keha.
2. Rasvkude on koondunud kõhupiirkonda. Iseloomulik meestele, naistel esineb harvemini.
3. Rasv koguneb tuharatele ja puusadele - esineb rohkem naistel.

Rasvade kogunemise kohad mõjutavad tervist. Kui tõsine on olukord, võib kindlaks teha lihtsa arvutuse abil. Selleks tuleb vööümbermõõt jagada puusaümbermõõduga. Kui tulemus võrdub 0,8-ga või ületab seda, siis on põhjust karta diabeeti ning südame-veresoonkonna haigestumisi.

Kõrge keha massi indeks ning rasva kogunemine kõhu piirkonda peaks tegema murelikuks. Parem olgu rasvavaru juba tuharate ja puusade piirkonnas.

Kilogramm kilogrammi järele

On vaid ettekujutuse vili, et kilod iseenesest tulevad. Ülekaalulisusel, rääkimata rasvumisest on alati omad kindlad põhjused, vahel aga õige mitu.

Toitumisvead. Peetakse silmas ülesöömist, mis on kaasa antud lapsepõlve harjumusest hästi süüa, suurenenud näljatunnet menstruatsioonitsükli viimasel 3-4-l päeval ning stressist tingitud ülesöömist. Samuti süsivesikutega liialdamist deviisi all - niigi ei vea, vähemalt shokolaadi võiks endale lubada. Naised on 10 korda aldimad söömisega liialdama kui mehed. See tähendab, et mehed püüavad stressist muul moel vabaneda.

Hüpodünaamia e liikumisvaegus. See on energiavarude vähene kulutamine vähese liikumise, istuva töö ning pideva autoga sõitmise tõttu, samuti seoses sportlike treeningute lõpetamisega. 90% rasvu põletatakse ära lihaste töö kaudu, kui aga lihastel pole tööd, siis hakkavadki liigsed kilod kogunema.

Pärilikkus. On inimesi, kellel on geneetilised kalduvused täidlusele (mitte rasvumisele, vaid täidlusele!) Ühe versiooni põhjal on nendel vigastatud geen, mis kodeerib leptiini (eriline valk, mis kutsub esile rasvade lõhustumise ning täiskõhu tunde) sünteesi. See on pärilik kalduvus täidlusele, mida spetsialistid määratlevad kui võimet tavalise, kontrollimatu toitumise korral juurde võtta. Kontrolli ja pingutuste abil võib siiski saledaks jääda.

Toiduratsiooni tasakaalu rikkumine. Mida rohkem rasvu sisaldab toit, seda tõenäolisem on liigne kehakaal. Kusjuures seos rasvase toidu ning rasvumise vahel on tunduvalt suurem, kui magusa ning jahutoitude ja sellesama rasvumise vahel. Siiski tuleb piirata ka süsivesikuid, kuid alustada tuleb rasvade vähendamisest (mitte nullimisest) toiduratsioonis.

Rasedus ning rinnaga toitmine. See on aeg, mil naise organism ei põleta rasvu, vaid valmistab nendest tagavarasid. Kui on kalduvus täidlusele, siis kaalust juurde võtmine on siinjuures garanteeritud. Samas näitavad kogemused, et rinnaga toitmine on ka üks efektiivsemaid meetodeid nendest tagavaradest lahti saamisel.

Endokrinoloogilised ja günekoloogilised haigestumised. Näiteks kilpnäärme alatöötlus, peaaju, neerupealiste ning sugunäärmete haigestumised. Selliste haiguste peamisteks sümptomiteks on kiire kaalus juurdevõtmine koos rasva ladestumisega näol, kõhul ja rinnal ning menstruaaltsükli häired. Tuleb kiiresti arsti juurde minna! Arsti poole peab pöörduma ka juhul, kui liigsed kilod on hakanud tulema seoses hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite kasutamisega.

Kõhnuda

Võib isegi arvata, kui efektiivseks osutuvad erilised kõhnumise võluvahendid. Tegelikult ei ole neid olemas. Rasvu pole võimalik tablettide abil põletada, rasvu saab ainult kulutada. Kusjuures organism kulutab kõigepealt seda, mida inimene sööb, seejärel kulutab ta ära maksas ja lihastes olevad glükoosivarud ning alles kõige viimases järjekorras võtab ette oma isikliku rasva.

Kõhnudes suudavad vaid viis (!) inimest sajast oma saavutust aasta jooksul säilitada. Ameeriklased nimetavad kaalu tagasitulekut pärast selle kaotust "kaalu tsükliks". See on tsükkel, mis viib meeleheitele ka kõige tahtejõulisemaid ning eesmärgikindlamaid inimesi. Siin on võtmeküsimuseks muutuste säilitamine oma elustiilis. Sagedased ning kiired kaalulangused on tervisele kahjulikud.

Kas kõik vahendid on head?

Nälgimine
Ei ole kasulik, kuna see on organismi jaoks stress. Nälgimine kutsub esile eluliselt vajalike ainete puudujäägi. Kui sellele lisada veel nõrkus, naha lõtvus, immuunsuse langemine külmetuste vastu jne, siis võib aru saada nendest, kes taolisest meetodist ära ütlevad. Kaalu langus nälgimise puhul toimub lihaste ning teiste valgurakkude, mitte aga rasvade vähenemise tõttu.

Rasvapõletajad, mis tõotavad kuu ajaga kaotada 10 kilogrammi
Arstide arvates on nende kasutamine ilma dieedita väheefektiivne; koos dieediga on nendest abi vaid 10-15%. Pärast kuuri lõppu taastub kaal juba 3-6 kuu jooksul. Muuseas on 10-15 kilogrammi kaotus ühe kuuga füsioloogiliselt võimatu. 10 kilo rasva kaotus ühes kuus on võimalik ainult täieliku nälgimise puhul 30 päeva jooksul!

Dieedid

  • Hiina riisidieet. Ainult riis, köögiviljad ja köögiviljamahlad.
    Puudus: Ühekülgne, valgu ja vitamiinide puudus.

  • Inglise punktidieet. 1 kalor = 1 punkt. Optimaalne on 1500 punkti.
    Puudus: Pidevad arvutamised.

  • Monodieet. Ühel päeval - liha, teisel - keefir, kolmandal - õunad, järgmisel - kala jne.
    Puudus: On raske taluda. Tulemused on ebapüsivad.

  • Madalakaloriliste spetsiaalsete kokteilide dieedid. Nende rangel järgimisel on efektiivsus100%. Kaal langeb keskmiselt 2 kilogrammi nädalas. Need kokteilid on ka suhteliselt kahjutud - sisaldavad vajalikke valke, süsivesikuid, vitamiine ja mineraale ning kiudaineid.
    Puudus: Vahetevahel kutsuvad esile peavalu ja probleeme neerudega ning vajavad üldiselt siiski arstlikku järelvalvet.

    Kasulikke nõuandeid leiate raamatutest: N. Barnard Need toidud aitavad kaalust maha võtta (2000) (vt.paremal ülal)



    J. Habgood Doktor Hay dieet (1999)



    Söögiisu alandavad vahendid

    Sellised vahendid omavad kahjulikke kõrvalmõjusid - tõstavad vererõhku ning suhkrusisaldust veres, kiirendavad pulssi, mõjuvad halvasti neerudele ja maksale ning kutsuvad esile sõltuvuse.

    Kehaline koormus

    Treeningud 2-3 korda nädalas mõjuvad vaid koos dieediga. Kõige kasulikumad on pikad jalutuskäigud, jooks, ujumine, võimlemine ja tants. Suured koormused rikuvad rasvapõletamise protsessi lihastes.

    Kirurgia

  • - Rasvade imemine on vaid kosmeetiline protseduur, mis võimaldab eemaldada rasva sealt, kus see päris kohatu on. Sellisel moel võib eemaldada umbes 400 ml rasvkudet.

  • - Mao suuruse vähendamine kirurgilisel teel kutsub esile kiire täiskõhu tunde ning kõhnumise. Kuid opereerida mitte milleski süüdi olevat magu…

    Õige toitumine ning liikuv eluviis

    See on kõige banaalsem ning ka kõige reaalsem viis hoida oma kaalu normi piires.

    Kuidas muuta oma toitumisharjumusi

  • Küsida endalt sagedamini - mida, kellega ning miks antud hetkel süüakse.
  • Valida tervislikku toitu - juur- ja puuvilju, kala, ilma nahata linnuliha, vähese rasvasisaldusega piimatooteid, ube ja herneid. Kustutada mälust suitsutooted, shokolaad ning rasvased suupisted.
  • Vähendada päevast rasvaratsiooni 50 grammini. Peale või, kreemide ning hapukoore, on rasvasisaldus suur ka sealihas, vorstides, juustudes, kohupiimas, majoneesis ja margariinis. Kui rasvasisaldus on väike, ei kosu inimene isegi siis, kui ta sööb saiakesi, makarone ning teisi süsivesikurikkaid toite.
  • Korraldada endale koormusevabu päevi - köögi- ja puuviljad, hapendatud piimatooted ning mineraalvesi.
  • Juua teed ja kohvi ilma suhkruta.
  • Süüa rohkem puu- ja köögivilju, marju ning teralisi leivatooteid. Need aitavad soolestikku korras hoida, seovad toksilisi aineid ning takistavad rasvade ladestumist.
  • Süüa vähe aga tihti - mitte harvemini kui 4 korda päevas.
  • Vältida ülesöömist kasutades mõningaid kavalusi - sööginõud olgu väiksemad, valmistama peaks vähem toitu, külmikut pole tarvis täis toppida ning poodi peaks minema täiskõhuga.
  • Loobuda teleri ees söömisest ning kiirustades jooksu pealt ahmimisest.
  • Koristada käe ulatusest kõik suupisted.
  • Edusammude eest võiks ennast premeerida (loomulikult mitte kreemisaiadega)
  • Kaaluda end ühel ja samal ajal ühe kaalu peal. Kõige parem aeg selleks on hommikul enne sööki pärast tualeti kasutamist. Kaaludes peaks meeles pidama, et 1 gramm soola seob organismis 100 grammi vett. Ka menstruatsiooni ajal ning vahetult enne seda hoiab organism vett kinni ning kaalu tuleb juurde.
  • Ei pea kõikidele oma ettevõtmisest teatama.
  • Kõhnuma peaks mõistusega, mitte fanaatiliselt. Eesmärk peab olema vähene, järk-järguline, kuid püsiv muutumine … ei, mitte kaalu, vaid eluviisi muutumine.

    Probleemsed kohad

    Need on rasvade ebaproportsionaalsed ladestumised kehal. Rasva ülejääkide ladestumist ühel või teisel kohal juhivad hormoonid, ometi on nende osa siiani lõplikult ebaselge. Tihti esinevad isegi normaalse kaalu juures nn arhitektuurilised liialdused, mis figuuri rikuvad. Kui lihtsalt dieedi abil kõhnuda, siis on võimalik, et liigne kaob ükskõik kust, mitte aga probleemsetelt kohtadelt. Sellisel juhul ei saa ilma vihatud kohtadele suunatud harjutusteta hakkama. Siia võiks lisanduda veel massaazh, veeprotseduurid ning spetsiaalsed kreemid.

    Abi saab ehk R. Conley raamatust Täiuslik dieet puusadele ja reitele (2000)

    Ja lõpetuseks mõned "paksud faktid"

  • Arenenud Euroopa maades omab ülekaalu 45 - 75% elanikest. Kõige kõrgemad rasvumise näitajad on USA-s.
  • Suurbritannias ja USA-s kannatavad rasvumise all rohkem naised, Soomes on aga lugu vastupidine.
  • Lapsi omavatel naistel on suurem risk kaalus juurde võtta. Peale sünnitust tõuseb kaal keskmiselt 0,5 - 2,4 kg.
  • Kaal suureneb koos vanusega.
  • Linnaelanikud kannatavad rasvumise all sagedamini kui maainimesed.
  • Rasvumine on seotud haridustasemega.
  • Paksude vanemate lapsed on tihti ülekaalulised. Kui üks vanem on ülekaaluline, siis lapse jaoks on riskifaktor 50%. Veel suurem risk on täidlaste emade tütardel. Kui aga paksud on mõlemad vanemad, siis laste jaoks tõuseb riskifaktor 80%-ni
  • Organismi rasvarakkude arv on konstantne. Ülearuse rasva korral ei suurene rakkude arv, vaid nende suurus.Keskmine kaalulangus kuus võiks olla 2-5 kilo. Kiire kõhnumine on kahjulik.

    Abi võiks olla ka A. Selby raamatust 28 päevaga terveks ja ilusaks! (2000)