Salateid kasvatavad ju kõik, kel vähegi võimalust. Aedsalatid on küll veerohked, kalorivaesed, kuid neis on piisavalt kasulikke toitaineid. Rohelised lehed sisaldavad hulganisti vitamiine ja mineraalaineid, eriti tunnustatud on salati foolhappesisaldus. Salat stimuleerib söögiisu ja peale pikka talve peaks salat kindlasti kuuluma meie söögilauale.

Salatisöömine:

1. Väldib kehvveresust ja parandab vereloomet tänu rikkalikule toitainete sisaldusele.

2. Ravib kroonilist kõhukinnisust, kuna sisaldab kiudaineid.

3. Korrastab seedimist, sest salatis leiduvad ühendid soodustavad seedenõrede eritumist.

4. Toimib rahustavalt närvisüsteemile ja parandab und oma piimmahlas sisalduva laktutsiini sisalduse tõttu.

5. Tugevdab veresooni ja stimuleerib kolesterooli väljaviimist tänu C- ja P-vitamiini sisaldusele.

6. Ravib kroonilist gastriiti, mao- ja kaksteistsõrmiku haavandeid.

7. Reguleerib kilpnäärme tegevust kilpnäärme ületalitlusel (sisaldavad kaltsiumi ja joodi).

8. Reguleerib suhkru ainevahetust (lehtedes leiduv PP-vitamiin osaleb süsivesikute ainevahetuses ja aktiviseerib insuliini tootmist organismis).

9. Aitab kaasa hüpertooniatõve ja neurasteenia ravis.

10. Puhastab organismi jääkainetest ja pidurdab ateroskleroosi arengut (tänu kiudainetele, foolhappele ja B-grupi vitamiinidele).

11. Reguleerib rasvade ainevahetust ja ühtlasi ka kolesterooli taset, mistõttu on eriti ülekaalulistel soovitav süüa salatit.

12. Rahvameditsiin soovitab salati söömist just pärast raskeid haigusi, kus esineb kõrvalekaldeid verepildis, ja depressiooni korral.