Infektsioosse vulvovaginiidi põhjustajaks on umbes 10-15-5 alglooma
trichomonas vaginalise
nakkus. Märgpreparaadi mikroskoopilisel uuringul on näha tüüpilisi viburitega liikuvaid algloomi. Värvitud preparaadis on avastamise täpsus 30-50% väiksem kui märgpreparaadis.

TV on seksuaalselt edasikantav haigus. TV kindlaks tegemisel on vajalik uuringuga välja lülitada ka seksuaalselt edasikantava klamüdioosi ja gonorröa nakkus. Ravijärgsete retsidiivide korral on soovitav teha bakterioloogiline külv ja määrata tekitajate ravimitundlikkus.

Kliiniliselt väljendub TV nakkus asümptomaatilisest kandvusest (5-15%) kuni tõsise põletikulise haiguseni. Raskematel juhtudel esineb difuusne välissuguelundite punetus ja turse koos rohke eritisega. Eritis on sageli vahutav, rohke kollakas-mädane ja mitte tugeva lõhnaga.

Kolposkoopilisel uuringul on näha tupe seinal ja emakakaelal tüüpiline punktilisus – colpitis macularis (nn. “maasika tupp”). Selliseid muutusi on viimasel ajal kirjeldatud ka BV puhul. BV ja TV esinevad sageli koos.

Raviks määratakse suu kaudu metronidazoli 500g * 2 (7p.). või ühekordse annusena 4 tabletti korraga. Enamus TV tüvesid on metronidazolile tundlikud.

Ornidazoli (Tiberali) 1500 mg õhtul peale sööki või 500 mg * 2 (5p.). Ravi efektiivsus tõuseb kui samaaegselt ravida ka naise sekspartnerit.