Kas iga köhija on ohtlik?

Kas peaks juba kartma nakatumist, kui oled juhtunud sõitma ühes bussis koos köhiva tuberkuloosihaigega? Põhja-Eesti Regionaalhaigla kopsuarst Anu Kurve ütleb, et tuberkuloosi saamiseks on vaja pikemat kontakti kui üks bussisõit. Pealegi ei maksa unustada, et köha on ka muude haiguste, mitte ainult kopsutuberkuloosi tunnus. Kui tuberkuloos hakkaks niisama lihtsalt külge, peaksid kõik tuberkuloosiarstid haiged olema, aga pole ju.

Kõige ohustatumad on haigega pikaajalises lähikontaktis olijad, eelkõige pereliikmed. Lihtsaim ja odavaim profülaktika on ruumide tuulutamine ja niiske koristus. Tuberkuloosi tekitav bakter hävib intensiivses päikesevalguses 1,5 tunniga, aga pimedas kuivas ruumis võib säilida kuni aasta aega.

„Nakkuse võime saada siiski suhteliselt kergelt, aga kas ka haigestume, see sõltub väga palju organismi tugevusest, immuunsüsteemist. Kui organism on nõrk, siis haigestumegi. Iga kolmas inimene maailmas on tuberkuloosipisikuga nakatunud, aga vaid kümnendik neist haigestub elu jooksul, neist omakorda pool kahe esimese aasta jooksul. Arenenud riikides on tuberkuloos vanainimeste haigus: kui immuunsüsteem hakkab nõrgenema, aktiveerub kunagi saadud, organismis oma tundi ootav pisik ja vallandab haiguse. Nakkuse kandja pole teistele ohtlik, teisi nakatab see, kellel on haigus välja kujunenud,” selgitab tuberkuloosiarst.

Tuberkuloosipisik armastab kopse

Tuberkuloos on üldhaigus, mis võib haarata igasuguseid elundeid, aga kõige rohkem — 90 protsendil kõigist tuberkuloosijuhtudest — esineb seda kopsudes. Sageduselt järgmised on neeru- ja luutuberkuloos. Pisik on kõigi vormide jaoks sama, osa sümptomeistki on ühesugused, aga mõned sümptomid olenevad organist, kus haigus avaldub.

Kopsutuberkuloosi põhilised tunnused on köha, rögaeritus, mõnel puhul ka vereköha. „Kuna kopsutuberkuloosihaiged on enamikus mehed ja paljud neist ka suitsetavad, siis nad ei pane köha väga tähelegi,” räägib Kurve. „Pärast kolmenädalast köhimist peaks küll minema arsti juurde, aga suitsetaja köhib ju eluaeg.”

Tuberkuloosi üldsümptomid on kõhnumine, väsimus, öine higistamine, paljud toovad esile ka meeleolu halvenemist. Aga et sümptomite väljakujunemine võtab aega, siis panevad inimesed need kaebused sageli muu arvele: kes on ületöötanud, kes põdes hiljuti mingit viirushaigust ja arvab, et see jäi korralikult välja ravimata. Suitsetaja mõtleb, et ta köhib suitsetamise pärast. Nii juhtubki, et ravile jõutakse suhteliselt hilja. Neil, kes tulevad tuberkuloosikaebustega arsti juurde, on protsess tavaliselt juba kaugele arenenud.

Köha on vaid kopsutuberkuloosi sümptom. Muude tuberkuloosivormide puhul esinevad vaevused on sarnased paljude teiste haigustega, seetõttu on teisi tuberkuloosivorme ka raskem diagnoosida. Näiteks neerutuberkuloosi korral ravitakse mõnikord kõigepealt põie- või neeruvaagna põletikku, võtab aega, enne kui saadakse aru, et tegemist on tuberkuloosiga.

Kui haigus ei allu ravimitele „Kui on tegemist n-ö tavalise, ravimitele alluva tuberkuloosiga, kestab ravi 6–8 kuud, multiresistentse (tuberkuloosi põhipreparaatidele mittealluva) tuberkuloosi korral peab arvestama aga umbes kaheaastase raviga. Ravimitele resistentseks võib muutuda haigus siis, kui jäetakse ravikuur pooleli, aga kümnendik haigeist on juba nakatudes saanud multiresistentse vormi,” räägib dr Kurve.

Ravi alustatakse tavaliselt haiglas, seal peaks haige viibima vähemalt seni, kuni ta ei erita enam pisikuid, st ajani, kui ta pole enam nakkusohtlik. Kui patsient ravib ennast korralikult, siis ei ole ta 3–6 nädala pärast enam nakkusohtlik ja võib üle minna ambulatoorsele ravile. See tähendab, et rohuvõtmine küll jätkub, aga enam ei pea haiglas olema.

Kurve möönab, et pikaajalist ravi on raske taluda, tablette tuleb võtta õige palju ja neil esineb ka kõrvaltoimeid. Pole siis ime, kui patsient, tundes, et enesetunne on juba parem, jätab rohuvõtmise katki. See võib aga lõppeda haiguse muutumisega ravimresistentseks. Et seda vältida, ei anta tuberkuloosihaigetele niisama rohtusid kätte, vaid nad käivad neid meedikute valvsa silma all neelamas. Tuberkuloosist jagusaamine pole ainult haige enda isiklik mure, see on kogu ühiskonna jaoks oluline, et nakkus ei leviks, seepärast hüvitatakse haigeile nende rohuvõtmise vaev — tuberkuloositõrje programmi rahast makstakse kinni sõidukulud ja toiduaineid 100 krooni eest nädalas.

Tuberkuloosi läbipõdemine ei tekita immuunsust, sellesse võib elu jooksul korduvalt jääda.

500 haigestumist aastas

Praegu on tuberkuloosi haigestumine Eestis tasapisi vähenemas: aastas haigestub umbes 500 inimest. Kõige hullem oli olukord 1998. aastal, mil registreeriti üle 800 tuberkuloosihaige. Aastas sureb Eestis tuberkuloosi umbes 80 inimest, valdavalt on tegemist olnud liiga põdurate või liiga hilja arsti juurde jõudnud haigetega. Enamasti on tegemist ravikindlustuseta inimestega.

„Tuberkuloosihaigete hulgas on väga palju sotsiaalselt vähekindlustatuid, asotsiaale, alkohoolikuid, kes on oma tervisele käega löönud,” kinnitab Kurve. Peale selle, et nad ei hooli enda tervisest, on nad nakkusallikana ohuks ka teistele.

Tegelikult võiksid ka ravikindlustuseta inimesed tulla tuberkuloosikahtluse korral Tallinnas Hiiule Põhja-Eesti Regionaalhaigla tuberkuloosipolikliinkusse, uuringud tehakse sõltumata sellest, kas ravikindlustus on või mitte, visiiditasu ei pea maksma, saatekirja pole vaja. Enamikus maakondades on tööl tuberkuloosiga tegelevad kopsuarstid.

Inimväärne elu kaitseb tuberkuloosi eest

Kuidas hoiduda sellest haigusest?

„Tugevdada immuunsüsteemi, olla rõõmsameelne, mureta, stressita, täisväärtuslikult toituda, puhata, elada nii, nagu inimene võiks elada,” ütleb Kurve. Lisades samas, et kui haige läheb pärast terveksravimist tagasi samadesse tingimustesse, kust ta haiglasse tuli — pole tööd ega elukohta –, siis pole suurt lootust, et ta ei jää uuesti haigeks.

Kuigi vahepeal on arvatud, et tuberkuloos on mingi arhailine, ärakadunud haigus, on see siiski endiselt olemas. Lääneriikides on haigestunuid küll vähe, aga päriselt pole sellest jagu saanud ükski riik. Et inimesed liiguvad palju, on kõik riigid huvitatud, et seda tõbe poleks enam kusagil. Multiresistentne tuberkuloos on ohuks kogu maailmale, sest tõhusaid ravimeid sellele pole.

Tuberkuloos käib käsikäes aidsiga, sest tuberkuloos tabab just nõrga immuunsusega inimesi. Koos aidsi levikuga võib karta ka tuberkuloosi haigestumise tõusu, oletab Kurve.

  • Kopsutuberkuloosi põhilised tunnused on köha, rögaeritus, mõnel puhul ka vereköha.

  • Tuberkuloosi üldsümptomid on kõhnumine, väsimus, öine higistamine, meeleolu halvenemine.

  • Tervisekaitseinspektsiooni andmeil registreeriti 1998. aastal Eestis 48 tuberkuloosijuhtu 100 000 elaniku kohta, 2003. aastaks oli see näitaja langenud 35-le. Soomes registreeriti samal ajal 8 tuberkuloosijuhtu 100 000 elaniku kohta, Rootsis 5, Taanis 7, Lätis 64 ja Kaliningradi oblastis 283. Väga palju tuberkuloosi on Kagu-Aasias ja Aafrikas.