Naistel, kelle menüü sisaldab palju flavoone, on isheemilise insuldi oht vähenenud 19% võrra. Sellisele järeldusele jõudsid Ühendkuningriigi, Norwichis asuva East Anglia ülikooli teadlased.
Flavoon on üks kümnest flavonoidide alaliigist. Flavonoidid on vees lahustuvad ja lipofiilsed looduslikud fenooliühendid. Enamik flavonoide kutsuvad esile taimede pigmentatsiooni. Head flavonoidide allikad on tsitruselised, marjad, sibulad, roheline tee, punane vein ja tume šokolaad.

Uurimust, milles osales 70 000 naist, viidi läbi 14 aastat. Nende toitumist puudutavaid andmeid analüüsiti iga nelja aasta tagant ning erilise tähelepanu all oli see, milliseid puu- ja aedvilju uurimuses osalenud naised tarbisid.

Hiljuti tõendati, et flavonoidide tarbimine aitab suurepäraselt kaasa südamehaiguste ja insuldi ennetamisele, kuid britid suutsid tõestada, et kogu see bioloogiliselt aktiivsete ühendite grupp ei olnud isheemilise insuldiga korrelatsioonis. Insuldiohu vältimiseks on vaja tarbida nn südant kaitsvaid tsitruselisi (kuid mitte kõrge suhkrusisaldusega mahlasid), mis sisaldavad flavoone, tugevdavad veresooni ning aitavad vältida põletikke.

Huvitav on asjaolu, et varasemad uurimused on näidanud tihedat seost valgete õunte ja pirnide (ent mitte kollaste ja oranžide puuviljade) suurenenud tarbimise ja väiksema insuldiohu vahel.

Allikas: geniusbeauty.com