Pigem on vahel vastupidi, et inimene tegeleb päevast päeva vaid dieetidega, kuid selle tulemusena ehk jo-jo dieeditamise tõttu tekivad hoopis suured lisakilod.

Lisaks ei tähenda ülekaal alati raskeid haiguseid, riskid võivad ju suureneda, kuid tegemist ei ole surmateatega. Sageli elavad paljud ülekaalulised inimesed tegelikult tervislikult: toituvad tervislikult, liiguvad ning tunnevad end hästi. Lihtsalt sõna paks tekitab kohe tunde, et see inimene on ebameeldiv, laisk ning ebatervislik.

Ülekaal ei pea alati olema ohtlik. Nooremate puhul mõjuvad liigsed kilod halvemini, kuid vanemal inimesel ei pruugi see üldse ohtlik olla. Lisaks ei ole kehakaal kõige tähtsam. Oluline on tervislik eluviis ning kaine mõtlemine. Kõik inimesed ei pea nägema ühe saledad välja ning numbrite paaniline taga ajamine ei vii ka kusagile. Paljud normaalkaalust raskemad inimesed tunnevad end väga hästi ning ka tervis on korras. Samal ajal kui on küllalt neid, kelle KMI on küll normaalkaalus, kuid kes muidu elavad väga ebatervislikult.


Seepärast on viimasel ajal maailmas hakanud liikuma ülekaalu osas erinevaid trende ja väljendeid:

  • Fatshion — on mood suurematele inimestele. Paljud peavad blogisid, kus veidi suuremad inimesed näitavad oma päeva riietust, mis on väga moodne, kuid mõned numbrid suuremad kui poodiumil käivatel modellidel või neil, keda meedia soovib peale suruda.

  • „Health at every size“ — Ameerikast alguse saanud liikumine, mis keskendub nauditavale treeningule ning tundega söömisele, mitte dieetide pidamisele. Ütluse mõtles välja Linda Bacon, kes on kirjutanud ka samanimelise raamatu.

  • Rasvumise aksepteerimine — liikumine sai alguse 1960ndatel USAs, mille eesmärk oli ülekaalulistel oma kehakaalu aksepteerimine. Eriti ülekaalulised naised puutuvad kokku ühiskonnas levinud eelarvamustega ning seepärast on oluline pöörata tähelepanu näiteks dieetidega seotud probleemidele.

  • Rasvumise paradoks — Rootsi Ülekaaluliste Riikliku Ühenduse järgi on väike ülekaal pigem hea, inimene elab kauem ning naudib elu.

Allikas: Expressen.se