1. Tee spordist oma hea ja alaline kaaslane

Mõtle hoolega järele, millega tahaksid tegeleda 3-4 korda nädalas tund aega. See võiks ehk olla reibas kõndimine, rahulik sörkimine, osavõtt aeroobikarühmast, jalgrattasõit, ujumine, tantsimine … Varu endale selleks aega. Aktiivne liikumine vähendab menopausi vaevusi, parandab enesetunnet ja tõstab tuju.

2. Taldrikul olgu tervislik ja kerge toit

Puu- ja köögiviljad ning täisteratooted on tervisliku toiduvaliku alustalad. Need sisaldavad väärtuslikke toitaineid ning hulgaliselt kiudaineid. Kiudainete tarbimine kaitseb vähki, diabeeti ning südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise eest. Liha peaks endisest sagedamini asendama D-vitamiini sisaldavate kaladega.

Jälgi ka, et saad küllaldaselt kaltsiumi. Nii ennetad osteoporoosi haigestumist.

Üleminekuaastatega ei sobi kokku alkohol, tubakas või teravamaitseline toit.

3. Vähenda asjatuid kohustusi

Kui tahad ennast hästi tunda, ürita oma energia suunata uutele väljakutsetele. Hakka pihta ja mõtle, mis sinu elukorralduses sind kõige enam väsitab. Kui nendest asjadest koguneb terve pikk nimekiri, alusta ühest väljakutsest korraga. Järgmine muutust vajav asi võta kätte 2-3 kuu pärast. Tegutse iseendale sobivas tempos, ent siiski sihikindlalt. Sa ju tunned ennast ja suudad otsustada, kuidas õigesti toimida.

4. Pööra rohkem tähelepanu paarisuhtele

Paljud keskeas naised kurdavad oma lähedastele sõbrataridele või günekoloogile, et nende seksielu pole enam see mis varem. Neile tundub, et nende ja nende partnerite vahel pole enam erilist lähedust. Ja seda ka intiimelus. Kui vaid tuleks keegi ja tooks kasvõi veidi romantikat endaga kaasa … Samas, vaata peeglisse ja lisa ise romantikat. Korralda kallile kaasale kaunis õhtusöök või vii ta kasvõi kinno. Värskenda oma suhet. Lapsed on juba täiskasvanuks saanud ja kodunt välja lennanud. Nüüd on teil teineteise jaoks piisavalt aega.

5. Otsi sõprade seltsi

Kätte on jõudnud aeg olla realist ja vaadata näkku oma üleminekuaastatele. Kui see teeb asja kergemaks, tuleb sellest avameelselt rääkida. Kuigi hormoonid on pidevas muutumises, tuleks üritada keskenduda vaid heale, mis su elus just täna aset leiab. Päevadesse toovad rõõmu mõnusad vestlused ja positiivne ellusuhtumine. Sõprade jaoks jätkub sul nüüd rohkem aega, kui sa seda vaid soovid. Kui tunned end halvasti, on just sõbrad need, kes sulle toeks on. Võtke midagi koos ette.

6. Palu abi arstilt

Kui su elus on nüüd alatised kuumahood või unehäired, räägi oma muredest günekoloogile. Ehk saad abi ravimitest. Hormoonasendusravi kasutab neljandik keskeas naisi. See on tõhus vahend menopausi tekitatud vaevuste vastu. Paraku ei sobi see mitte kõikidele. Ning pea meeles, et ravimeid tuleb kasutada vaid arsti ettekirjutusel.

Allikas: Hyvä terveys, mai 2017