Erik Saar on mees, kellel diagnoositi veidi enam kui aasta tagasi üliharuldane kopsuvähk kartsinosarkoom, mille nimi juba räägib kahest haigusest. Neist esimest, kartsinoomi esineb 1% ja sarkoomi 0,1% kopsuvähi juhtumitest.

Mehe haruldasele haigusele leiti õige ravi tänu kallile, 2580 eurot maksnud proovile. See ravi läheb aga maksma kuus pea 5000 eurot - tegemist on siis kartsinosarkoomi tabletiraviga, ravimi nimi on Xalkori. Haigekassa polnud nõus mehe ravi hüvitama, hinnates selle “mitte kulutõhusaks.” Seetõttu on mehe ravi juba pea aasta aega rahastanud vähiravifond “Kingitud elu”.

Erik Saare haigusloost saad täpsemalt lugeda Eesti Päevalehest, kus mees jääb kõigele vaatamata optimistlikuks — ainuke asi, mis teda kurvastab, on tunne, et riik jätab ta hädas abita:

Kui miski Eriku näkku murekortse tekitab, siis pole see niivõrd haigus ise — nagu Erik ütleb, suhtub ta haigusse 100% optimistlikult. Viha teeb Eesti haigekassa süsteem. Ehkki Erik on eluaeg tööl käinud ja korralikult makse maksnud, tunneb ta nüüd, et riik jätab ta hädas abita, just mis puudutab ravi määranud analüüsi. „USA-s tehakse see ravitest kõigile vähihaigetele, Eestis võiks see vähemalt nii haruldaste juhtumite puhul olla esimene lahendus. Praegu toimub aga ravi katse-eksituse meetodil, ehkki võimalus kohe alguses parim ravi määrata on olemas,” ütleb ta.

Tänaseks on kolme nädala pärast 50.juubelit tähistav Tartu pereisa Erik Saare tervis kõvasti paremaks läinud ja lootus täielikult paraneda aina kasvab:

Erik kirjutas ise eile nii:

“Tervis on mul hetkel väga hea. Viimane kompuutertomograafia uuring näitas, et vasak kops on täiesti puhas ja paremal pool on ka haigus taandunud.

Käin ennast ikka igakuiselt onkoloogile näitamas ja vereanalüüse andmas. Kõik verenäitajad on ka head. Ootan ja loodan ikka iga kord, et arst ütleb, et tervis on täiesti korras ja enam ravimeid võtma ei pea. Aga nagu vanasõna ütleb, kes kannatab, see kaua elab. Küll see päev ka ükskord saabub.

Eks iga asi peab siin elus mingil kindlal põhjusel ja ajal saabuma. Ja kui ümber on niipalju häid inimesi ja positiivsust, siis halvad asjad saavadki heaks.

Kindlasti aitab mul vormis püsida ka minu pere, sport, liikumine, tervislik toit ja positiivne mõtlemine. Jalgratas on koos suuskadega praegu talvekorteris ja seepärast hakkasin hommikuti jooksmas käima. Päris mõnus starter päevaks.

Õhtul panen sama tiiru koeraga veel jalgsi otsa.”

Soovid toetada Eriku ja teiste “mitte kulutõhusate” vähihaigete ravi, kinkides neile lootust, elupäevi ja tervist? Hakka fondi püsitoetajaks: www.kingitudelu.ee

Jälgi “Kingitud elu” tegemisi ka Facebookis — SIIN!

Küsisime ka Eesti Haigekassalt, miks loeti Erik Saare ravi mitte kulutõhusaks.

Vastab tervise edenduse ja kommunikatsiooni talituse juht Liis Hinsberg:

Konkreetse ravimi puhul meil ei ole tõepoolest olnud võimalik seda soodusravimite nimekirja lisada. See ravim on väga kallis ning me oleme üritanud juba aastaid ravimi tootjaga läbi rääkida, et nad oleksid nõus meile hinnas vastu tulema. Tänase seisuga ei ole tootja otsustanud hinda ravikindlustuse võimalustega vastavale tasemele tuua.

Kulutõhusus meie jaoks tähendabki lühidalt öeldes seda, et kõik teenused ja ravimid, mida me saame rahastada, peavad olema teaduslikult tõestatud toimega ning lisaks peab ravimi hind olema saadava tervisekasuga vastuvõetavas tasakaalus. Vastuvõetavaks võib lugeda sellist hinnataset, mida ravikindlustus on varasemalt sarnaste ravimite eest (millel on ka tõestatud tulemuslik ravi) tasunud. Meie eesmärk on tagada kvaliteetne ja tulemuslik ravi võimalikult paljudele inimestele. Seega kui me kaalume mõne erakordselt kalli ravimi või teenuse hüvitamist, peame me alati olema teadlikud ka sellest, kuidas see mõjutab kõigi teiste kindlustatute võimalusi inimestele ravi tagamisel.