Professor Alyn Morice on Hulli ülikooli südame-veresoonkonna ja hingamisteede haigusi puudutavate uuringute juht. Ta on tulnud välja väitega, et köha ravimisel tuleks eelistada šokolaadi või töötada välja šokolaadil baseeruvad ravimid.

Professori sõnul on sellele väitele ka ohtralt tõestust. Asja loogika on võimalik täiesti inimkeeles ära seletada — nimelt šokolaad on kleepuvam ja viskoossema koostisega (mida põhjustab kakao) kui tavalised köha puhul kasutatavad leevendajad (näiteks mesi). Šokolaad kleepub hingamisteede limaskestadele ja katab need närvilõpmed, mille ärritus köhima ajab. Muidugi on šokolaadil veelgi häid omadusi, mis puudutavad kakao koostise eripärasid.

Alyn Morice’i juhtimisel tehti antud teesi tõestamiseks ka põhjalik uuring, mille tulemused avaldatakse alanud aasta jooksul. Selles uuringus raviti osasid inimesi hariliku köharohuga ja teisi šokolaadi baasil tinktuuriga ja viimased paranesid märgatavalt kiiremini.

Professor rõhutab ka seda, et parim on just võimalikult palju kakaod sisaldav šokolaad, mitte kakao joogina, sest viimane ei jõua hingamisteid läbides nende seintele kleepuda.

Kas pole tore uudis? Nii et kui sul sellest õues valitsevast pakasest kurk kibedaks läinud, siis mine aga poodi šokolaadi järele!

Allikas: Daily Mail