1. Loobu esimeste külmetus/viirusnähtude avaldudes kohe “valgetest toiduainetest“ — rafineeritud teraviljast ja jahust tehtud putrudest-saiadest-küpsistest ning suhkrut sisaldavatest maiustustest. Teatavasti toituvad bakterid glükoosist ja just selleks keha kõik eelnimetatud “tühjad” süsivesikud ka kiirelt konverteerib.

2. Väldi haiguse ajal piimatooteid! Piimatoodetes sisalduv kaseiin ehk liimvalk tekitab organismis täiendavale seedepingele lisaks ka ohtralt lima, mis bakterite ainevahetusest tekkinud mürkainete väljutamisele ja paranemisprotsessidele sugugi kasuks ei tule.

3. Hoidu suhkrut täis karastusjookidest ja poemahladest. Tarbi nende asemel suures koguses vett ja lahjendatud vormis magustamata koduseid ja toormahlu. Vesi aitab organismist toksiine välja uhtuda ning töötab seega puhastusprotsessidele kaasaaitavalt. Mahlades sisalduvad bioflavonoidid ja vitamiinid aitavad leelistada keha ja hävitada patogeene.

4. Hoidu raskestiseeditavast toidust (sh lihast ja juustust). Haiguse ajal keskendub keha pisikutega võitlemisele ja seedeprotsessid on sel ajal teisejärgulised. Loomse valgu (eriti liha) seedimine on pikaldane protsess, mille käigus vabanevad roisubakterid suurendavad seedepingutust.

Vali toiduks hõlpsalt seeditavad söögid (aurutatud aedviljad, kerged supid jm) ning hoia portsjonid tagasihoidlikud. Tervendavate omaduste poolest tuntud kanapuljongist tehtud “gripisupp” on aga tõesti kasulik, kuna sisaldab rikkalikult aminohapet tsüsteiini, mis aitab vedeldada lima.

5. Hoidu stimulantidest! Metüülksantiine sisaldavad joogid nagu kohv, kakao ja must tee ei sobi haiguse ajal, kuna ärritavad magu ja kurnavad immuunsüsteemi. Asenda need sulle sobiva taimeteega. Taimedest pärit toimeained aitavad vedeldada ja väljutada lima ning tõstavad oma puhta energeetikaga keha üldisi vibratsioone.

6. Haiguse ajal unusta alkohol (paar pitsi pipraviina esmase külmetustunde leevendamiseks ja vereringe elavdamiseks on siiski lubatud). Alkohol paneb täiendava koormuse sinu maksale, mis juba niigi täistuuridel ületunde teeb. Vein ja õlu aitavad kaasa organismi hapendumisprotsessidele ning rõõmustavad seeläbi baktereid.

Lisaks ei tasu unustada, et igasugune alkohol töödeldakse kehas kiirelt glükoosiks ehk patogeenide lemmiktoiduks. Tõve ajal kasuta lahjendatud alkoholi (viina või piiritust) ainult keha või jalataldade määrimiseks — pindmisi veresooni laiendades kutsub see esile palaviku alanemise, rinnale määrituna leevendavad eeterlikud aurud ka köha ja kergendavad hingamist.

7. Kasuta endale sobivat immuunsüsteemi ergutit. Supertoonikuna on haiguste perioodil kuulsust kogunud külmkapis hoitav jõhvikate-küüslaugu-mee ja aaloe segu. Apteegipreparaatidest võib soovitada punast päevakübarat ja greibiseemne ekstrakti (vali tervisepoest mahetoode). Tugeva immuunsüsteemi stimulandina ei ole punane päevakübar siiski soovitav allergikutele, kel juba niigi probleeme liigvõimendatud immuunvastusega.

8. Nii külmetus/viirushaiguse ilmnedes kui ka selle kestes on soovitav tarvitada suures koguses C-vitamiini. Päeva jooksul võiks tarbida vähemalt 1 grammi heakvaliteedilist, looduslikust allikast (nt Acerola kirsist) pärit C-vitamiini.

Parima imendumise saavutamiseks tuleks seda manustada 200 mg kaupa (ehk siis viiel korral päevas). Teatavasti on inimene merisigade ja nahkhiirte kõrval üks vähestest loomaliikidest, kelle organism pole haiguse ajal võimeline C-vitamiini tootma, seda seoses evolutsiooni käigus häirunud maksaensüümiga (L-gulano-laktoon-oksüdaasiga). Pea kõikidel teistel loomadel hakkab organism haiguse või vigastuse ajal tootma suures koguses C-vitamiini, aidates seeläbi tõsta keha antioksüdantset fooni ja aktiveerida immuunsüsteemi.