Teadlaste sõnul näitavad katsed seda, mida teadlased on aastaid kahtlustanud: Parkinsoni tõve kõige levinum vorm võib olla põhjustatud keskkonda paisatud toksiinidest.

Samas ei tõesta ajakirjas Nature Neuroscience avaldatud katse tulemused, et selle käigus kasutatud pestitsiid rotenoon põhjustab inimestel Parkinsoni tõbe. Aga teadlased hoiatavad, et katse tulemused on märkimisväärsed ning näitavad, et uued uuringud toksiinide ja Parkinsoni tõve seoste osas on väga vajalikud.

"See on järjekordne tõend selle kota, et teatud keemilised ühendid võivad suurendada Parkinsoni tõppe haigestumise ohtu," tsiteeris AP Sunnyvale´i Parkinsoni uuringute instituudi direktori J. William Langstoni sõnu.

Ameerika Ühendriikides põeb Parkinsoni tõbe üle miljoni inimese.

Parkinsoni tõbi väheneb lihasekontrolli kadumises, mille põhjuseks on aju dopamiini tootmise vähenemine. Dopamiin on normaalseks närvitalitluseks hädavajalik. Haigus ilmneb väikeste värinatena, näiteks käte ja näolihaste tõmblemisena. Haiguse arenedes hakkavad patsiendid lonkama, neil tekivad kõnehäired ning lihasenõrkus.

Haigust ravida ei osata ning praegu kasutusel olevad ravimid kaotavad aja jooksul mõjujõu.

Enamusel patsientidele tekivad esimesed sümptomid pärast 60. eluaastat. Teadlased kahtlustavad, et selle põhjuseks võib olla aju krooniline kokkupuude toksiinidega. Kahjulikeks toksiinideks peetakse pestitsiide, tööstuslikke kemikaale ja tubakasuitsu.