Selle California ülikoolis läbi viidud uuringu järgi on ajuosa struktuur, mis kontrollib meeleoluhäireid, emadel ja tütardel väga sarnane. Ka varasemad uuringud on viidanud lingile ema-tütre vahel, kuid need tulemused on saadud sümptomeid jälgides. Käesolev uuring on esimene, mis tõestab selle sarnasuse emade ja tütarde ajustruktuuris ajuskaneeringu abil.

Teadlased skaneerisid 35 perekonna kõikide liikmete ajusid. Ükski nende perekondade liikmetest ei põdenud depressiooni. Uuringu tulemused tõestasid, et just emade ja tütarde aju kortikolimbilised süsteemid (need süsteemid ongi seotud meeleoluhäiretega) olid ülimalt sarnased.

Kortikolimbiline süsteem reguleerib emotsioone ja tujusid ning nüüd on teada, et need süsteemid on tütardel oma emadega palju sarnasemad kui näiteks poegadel oma emadega, rääkimata isadest — neid sarnasusi leiti väga vähe.

See uudis ei tähenda nüüd muidugi seda, nagu oleksid emad oma tütarde depressioonis süüdi, sest depressioon on keeruline haigus, mille avaldumist mõjutavad väga paljud tegurid. Sama palju kui ajustruktuur võivad selle haiguse avaldumist soodustada geenid, elukeskkond ja isiklikud kogemused. Emalt päritud ajustruktuur on ainult üks depressiooni tekitaja paljudest.

Allikas: Woman's Day