Kõige sobivamaks reisimise ajaks võiks pidada 14.-28. rasedusnädalat. Teise trimestri alguseks on iiveldusehood unustatud ja energiat rohkem, ka raseduse katkemise oht on pärast 12. nädalat väiksem. Viimasel trimestril on aga soovituslik reisimist pigem vältida, suurem kaal mõjutab mugavat liikumist, võib esineda turseid, väsimust jne.

Meeles tuleb pidada aga seda, et pikaajaline sundasend ei ole soovituslik. Mõnikord on vaja arvestada ka tavapärasest sagedama urineerimisega, nii et tuleb mõelda ka sellise pisiasja peale, nagu WC kasutamise võimalus. Hea oleks pika sõidu ajal end sirutada ja liigutada, seepärast tasub ka mõelda, kas on mõistlik ette võtta pikk automatk või bussireis.

Kui vaja on lennata raseduse lõppjärgus, tuleks tutvuda lennukompanii tingimustega ja vajadusel küsida oma arstilt tõend. Üldiselt saab ilma arstitõendita lennata kuni 27. rasedusnädalani, mõne lennukompanii puhul ka 32. nädalani. Kaasas peaks aga alati olema rasedakaart.

Mitmikraseduse korral võivad kehtida teised reeglid.

Rasedana võiks ka tavapärasest enam pöörata tähelepanu sellele, mida reisil süüa ja juua, et vältida kõhukinnisust või vastupidi mürgituse tõttu kõhulahtisust ja oksendamist. Varuma peaks pudelivett ja tervislikke vahepalasid, puuvilju on vaja kindlasti pesta. Kuigi teatud riikides söövad ka rasedad toorest kala ja muud sellist, siis Eesti arstid soovitavad olla pigem ettevaatlikud.

Reisi kavandamisel tuleb meeles pidada, et rase naine võib vajada rohkem puhkepause. Ka riietus peaks olema mugav. Kaasas võiks olla tervislikud suupisted, et ei peaks esimesest ettejuhtuvast kohast saiakese või hotdogi haarama. Ära unusta kaasa võtta ka rasedusega seotud märkmeid
või rasedakaarti. Kodus reisi planeerides võiks mõelda ka selle peale, millise riigiga on tegemist, milline on tervishoiukorraldus ja tervishoiuteenuse kättesaadavus ja tase. On hea, kui ravimikott on kaasa pakitud.

Kui kõik kriteeriumid on täidetud ja tundub, et tegemist on õige ajaga, siis ei tohi unustada, et raseduse ajal on teatud kindlad nädalad, millal on näiteks õige aeg mõõta loote kuklavolti, teha looteanatoomiat või muid rasedusaegseid uuringuid.

Vaktsineerimise osas konsulteeri oma naistearstiga või pöördu reisimeditsiini kabinetti. Terviseameti kodulehelt saab infot erinevate riikide nakkusohu kohta.

Tähelepanu tuleb pöörata ka reisikindlustusele.

Naistearst Andrei Sõritsa tuletab meelde, et raseduse ajal kasvab tromboosirisk, kuna lendamisel muutub rõhk ja see soodustab tromboosi. Ta lisab: „ Enne reisile minekut peaks oma arstiga konsulteerima, kas on vajalik reisieelne tromboosiprofülaktika, samuti tuleb arstiga nõu pidada, milliseid ravimeid oleks tarvis kaasa võtta”. Dr Andrei Sõritsa leiab, et raseduse korral, mis on suurem kui 22. nädalat, võiks olla kaasas bandaaž. Ta soovitab tähelepanelikult lugeda ka kindlustuspoliisi ja vajadusel küsida kindlustusseltsilt kommentaare, näiteks tavalised reisikindlustused ei pruugi katta meditsiinilist abi, mis on seotud enneaegse sünnitusega. „Kui on planeeritud nn päikesereis, siis tuleb kasutada päikesekaitsekreeme ja mitte olla liiga palju päikese käes, rohkem tarvitada vett”, lisab dr Andrei Sõritsa.

Kas päevitada tohib?

Mis puutub päevitamisse, siis tuleks meeldes pidada, et ultraviolettkiirgus ja hormonaalsed muutused soodustavad pigmendilaikude tekkimist. Pigmendiprobleem esineb kuni pooltel rasedatel. Pigmendilaike võib tekkida ka pärast rasedust. Kui pigmentatsioon on raseduse ajal
tekkinud, ei pruugi ta pärast rasedust kaduda. Sellepärast tuleks kasutada ka Eestis kaitsefaktoriga kosmeetikatooteid või päikesekreemi, nn päikesereisil olles on see hädavajalik. Soovitatav on valida mineraalsed päikeseblokaatorid.

Naistearst Deniss Sõritsa lisab oma kogemusele tuginedes, et inimene peaks ennast tundma ja mõtlema, kuidas ta käitub olukorras, kui võõras kohas tekib komplikatsioon, kas tal tekib šokk, kui ta peab võõral maal suhtlema arstidega, kes ei pruugi olla hea inglise keele oskusega ja ta
jääb oma tervisliku seisundi tõttu lennukist maha või tuleb tegeleda muude ootamatustega või inimene suudab säilitada kaine pea ja toime tulla negatiivsete emotsioonidega ja olla valmis võimalikeks sekeldusteks seoses raseda teatava eriolukorraga. Dr Deniss Sõritsa ei
soovita reisida nendel rasedatel, kelle jaoks on võimalikud probleemid suureks pinge ja stressi tekitajaks. Ravimitest soovitab ta kaasa võtta drotaveriini toimeainega tablette, magneesiumi, paratsetamooli. Kõrvetiste vastu soovitab ta ravimit, mille toimeaineteks on kaltsiumkarbonaat ja magneesiumkarbonaat.

Rasedus ei ole küll haigus, kuid oma enesetundele ja tervisele tuleb siiski tavapärasest enam tähelepanu pöörata. Võiks meeles pidada ka ütlust: „Parem karta kui kahetseda!”.