“Su vibraator vajab pesemist.”
Oled viimasel ajal tundnud sealt altpoolt ebameeldivat lõhna? See on märk bakteriaalsest vaginoosist — bakterite vohamisest tupes, mida mõnikord iseloomustab ka piimjashall eritis. Infektsioonis võid süüdistada pesemata vibraatorit. Kui sa oma seksilelu pärast igat kasutamist korralikult ei puhasta, jäävad sinna ihuvedelike jäägid, mis võivadki tupes pahad bakterid vohama panna.
Veel üks moodus pisikute levimiseks — mõned vibraatorid on valmistatud sültjast materjalist, mis pikapeale lagunema hakkab. Seksividina pinnale tekkivad praod on aga bakteritele oivaline pesitsus- ja paljunemispaik. Sealt kanduvad need edasi su tuppe.  Mine naistearsti juurde, kes teeb vajalikud analüüsid ning määrab retseptiravimid. “Kanna hoolt, et peseksid vibraatorit pärast igat kasutuskorda õrnatoimelise seebi ja sooja veega. Loputa oma motoriseeritud sõbrake kenasti üle, kuivata põhjalikult (bakterid võivad paljuneda ka veetilgakestes) ning pane plastkotti,” soovitab Cosmo raadio seksuaaltervise ekspert Jennifer Wider.

 “Palun mine pärast seksimist vetsu.”
Oled ilmselt kuulnud, et kuseteede põletiku ennetamiseks on mõistlik enne ja pärast seksimist kempsus käia. Kuid see on vaid poolik tõde. “Pärast vahekorda urineerimine, isegi kui sul pole kanget häda, aitab infektsiooni tekitavaid baktereid organismist välja uhtuda,” selgitab uroloog David M. Kaufman. “Enne vahekorda pissimine muudab aga  seksijärgse uriinijoa nõrgemaks, nii et mikroobide väljatõrjumine on vähem tõenäoline.”

Loe Cosmo veebruarinumbrist:
• Katherine Heigli hea elu

• Milline staar sind inspireerib?

• Eelmise aasta 100 parimat seksinippi

• Kuu kompu: Lauri Pihlap

• 7 seksikat põhjust reisida ja üks eriti kuum, et jääda

• Kevad 2012 meigitrendid

• (Seksi)lelulugu

• Aeg, mil olla armukade

• Cosmo toimetajate enesekindlusnipid

• Toibu tagasilöökidest

Kui järgmisel korral oma kallimaga voodisse poed, pane vastu kiusatusele WC-sse suunduda (kui sa just tõepoolest hädasti minema ei pea — seksimine täis põiega võib naudingu rikkuda). Pärast seksi ära jää aga mehe kaissu põõnama, vaid suundu vetsu kahjulikke baktereid väljutama. Kui kuseteede põletikud sind sellest hoolimata kimbutavad, soovitab dr Kaufman minna kiirelt duši alla ja pesta end õrnatoimelise pesuvahendiga. “Need lihtsad meetmed võivad põletikuohtu oluliselt vähendada,” kinnitab ta.

 “Ohtra verehulgaga valulik menstruatsioon? Räägi arstiga.”
Vererohkeks menstruatsiooniks loetakse sellist, mis nõuab iga päev kuut või enamat tampooni või kestab üle seitsme päeva. Veel üks märk: tume sültjas tükike tampooni otsas. See on veretomp — järjekordne tõestus ülemäärasest verevoolust. “Su organism ei tootnud piisavalt progesterooni, mis hoiab emaka limaskesta paksenemist ohjes,” räägib Yale’i Ülikooli meditsiinikooli günekoloogiaprofessor Mary Jane Minkin.
Vererohke ja valulik menstruatsioon ei pruugi iseenesest probleem olla, kui valuvaigistid käepärast hoiad, kuid vahel siiski on. Verekaotus võib põhjustada aneemiat ehk kehvveresust, mille puhul punavereliblede arv langeb. Kas oled pidevalt väsinud ja jõuetu või on sul keskendumishäired? Sel juhul võid tõepoolest kehvveresuse all kannatada. Väsimuse ja uimasuse seljatamiseks tuleb liigset veritsemist ohjeldada. Küsi günekoloogilt retseptiravimit, mis menstruatsioone kergemaks muudaks. Aitavad ka hormonaalsed rasestumisvastased vahendid, nagu antibeebipillid ja NuvaRingi tuperõngas, mis ei lase emaka limaskestal pakseneda. Seasonique’i-nimeline rasestumisvastane tablett kaotab igakuised “päevad” sootuks ära ning kerge menstruatsioon toimub vaid neli korda aastas.  Kui ravimid ei aita, pead uuesti günekoloogi jutule minema. Veretombud võivad olla märk fibromüoomist või emakapolüübist — mõlemad on healoomulised kasvajad, mida võib esineda ka 20. ja 30. eluaastates.

“Su antibeebipillid muudavad mind kuivaks.”

Kui tunned seksi ajal tupes kahtlast kuivust, võib see olla märk sellest, et sinu rasestumisvastased tabletid ei sobi su kehale. “Mõningaid naisi võib teatud suukaudsete rasestumisvastaste vahendite kasutamise ajal tabada tablettide teatud kõrvaltoime — probleem erutumisega,” ütleb Florida günekoloogiaspetsialist Jonathan D. Bratter. Ühe teooria kohaselt võivad mõningates antibeebipillides leiduvad kunstlikud hormoonid su looduslikule testosteroonitasemele põntsu panna — sugutung väheneb ja üks erutuse märke — tupe niiskumine — lihtsalt kaob.
Pöördu naistearsti poole — ehk oleks sul vaja hakata võtma teist tüüpi tablette, mis su testosteroonile sel moel ei mõjuks. Seni aga varu silikooni sisaldavat libestit, mis seksi mõnusaks teeb.

“Need teksad on nii pingul.”
Oled viimasel ajal tundnud, et su jalgevahe kiheleb veidralt? Ei, see pole see erutav sügelus, mis näitab, et oled voodi-action’iks valmis. Pigem meenutab see pakitsevat tunnet.
Kõiges on süüdi su üliliibuvad skinny jeans’id. “Kui teksad on liiga pingul, suruvad need reie eesmisele nahanärvile ja nõnda halveneb tupe varustatus vere ja hapnikuga,” seletab dr Bratter. Sellel seisundil on lausa oma nimetus: meralgia paresthetica. Kui jätkad ülikitsaste teksaste kandmist, riskid kroonilise alakehavaluga, sest nahanärv saab kahjustada.  On aeg vahetada püksid number või kaks avaramate vastu. Kui see aga hootist sügelust ei leevenda, on sul targem sisehaiguste
arsti poole pöörduda. Võimalik, et närvikahjustusel on mingi muu põhjus, nagu näiteks mõni trauma või haiguslik seisund.

“Sa pead rohkem jogurtit sööma.”

Päev või kaks pärast seksi hakkab sealt alt hirmsasti sügelema? Oled üsna kindel, et tegu on pärmseeneinfektsiooniga, kuid selle põhjust on raske välja peilida. Üks variant: su kallima seemnevedelik. Mõne mehe sperma muudab tupes elunevate bakterite tasakaalu ning võimaldab pärmseente vohamist. Nende laiutamise võib vallandada ka sülg. Veel võivad süüdi olla keemilisi lõhnaaineid sisaldavad
seebid ja dušigeelid. Ehkki pärmseeneinfektsiooni peamine sümptom on tugev sügelus, viitab sellele ka kohupiimalaadne voolus ning see, kui sügeleb peamiselt tupeava ümbruses.
Paranda tupe mikrofloora tasakaalu käsimüügist saadava ravikreemi või kuulikestega. Veelgi kiirem ja vähem vaeva nõudev on günekoloogi poolt antav retseptiravim. Kaalu ka kondoomi kasutamist. Kui see variant sulle ei sobi, tõmba pärast seksi jalgevahe salvrätikuga puhtaks või käi kiirelt duši all. Kuigi oled seda ilmselt varemgi kuulnud, on tark tegu süüa nädalas kolm kuni viis korda eluskultuure sisaldavat jogurtit. Need head bakterid aitavad säilitada tupe pH-tasakaalu ning takistavad pärmseene võimutsemist.   

Nabaalused veidrused, mille pärast ära muretse
Mõningad tupega seotud kummalised sümptomid on  tegelikult märgiks, et seal on kõik tipp-topp.

Tupe sisemus tundub konarlik või kortsuline  Sealne limaskest on hästi poorne ja juhadega vooderdatud, seetõttu võibki tupp tunduda kare ja kortsuline. Ent see on iga naise puhul erinev. Vaid siis on põhjust muretsemiseks, kui need mügarikud katsumisel valu teevad.

“Päevad” lõpevad tumepruuni eritisega
See on lihtsalt külluslikuma voolusega “päevadest” üle jäänud veri, mis pole jõudnud väljuda. Mida kauem aega sellel kehast väljavoolamiseks kulub, seda tumedam see näib ja vahel võib see ka üsna ebameeldivalt lõhnata.  Tsükli keskel on palju voolust Igapäevase tupevooluse kogus ja konsistents varieerub tavaliselt olenevalt sellest, millises menstruatsioontsükli faasis sa parajasti oled. Vahetult pärast “päevi” võib voolus olla paksem ja hägune. Ovulatsiooni paiku muutub see märjemaks ja ohtramaks ning võib olla veniv nagu munavalge. Menstruatsioonieelsete vaevuste nädalal on voolus paksem ja selle värvus võib ulatuda valkjast kahvatukollaseni. Normaalne ei ole aga ootamatu lehk, kollakasroheline värvus või eritised, mis tekitavad pakitsust ja sügelust.

Su häbememokad pole ühesugused Üks võib olla teisest pikem, priskem, tumedam või peenem. Tühja sellest — täiesti ühesugused on vaid vähesed paarikaupa esinevatest kehaosadest.



LOE LISAKS: