Kummalisel kombel tundub, et pärast miljardeid uuringutesse paigutatud dollareid olid kahe kuulsa mehe alljärgnevalt tsiteeritud ütlused tõeliselt prohvetlikud.

“Las toit olla teie ravim ”
Hippokrates

“Tuleviku tohter… paneb patsiendi huvituma oma toidusedelist, keha eest hoolitsemisest ja haiguste ennetamisest.”
Thomas Edison

1992. aastal töötas Caragay-nimeline teadlane välja hierarhia potentsiaalselt vähktõve ennetavatest toitainetest. Ameerika Vähiinstituut uurib neid toitaineid, eriti püramiini tipus olevaid, et selgitada välja nende bioloogiline mõju.

Küüslauk
Kapsas
Lagrits ja ingver
Soja, porgandid, seller, pastinaak
Sibul, roheline tee, tsitruselised
Täisteranisu, linaseemned ja pruun riis
Tomat, baklazhaan ja pipar
Broccoli, lillkapsas, brüsseli kapsas
Kaer, münt, oregano, kurk, rosmariin, salvei ja kartul
Tüümian, murulauk, kantaluup, basiilika, estragon, oder ja marjad.

(*Toiduained on reastatud tähtsuse järjekorras. )

Need taimed on rikkad fütokemikaalide poolest. Nimetatud kemikaalid on “signaalmolekulid”, mille abil taimed üksteisega suhtlevad. Näiteks kaitsevad viinamarjaseemnetes sisalduvad antioksüdandi omadustega ühendid polüfenoolid viinamarja DNA-d kuivas või valgusintensiivses keskkonnas.

Marjade karotenoidid annavad neile värvi, et paista silma õietolmu levitavatele putukatele ja lindudele. On võimalik et on olemas üle 10 000 erineva inimesele mõju avaldava fütokemikaali. On olemas kümneid klassifikatsioone, näiteks karotenoidid, kumariinid, flavanoidid, lignaanid ja fenoolhapped.

Kuigi multivitamiinide-mineraalide ja antioksüdantide tarvitamine on mõistlik vananemisvastane ning eluiga pikendav strateegia, ei ole olemas aseainet ülalnimetatud “supertoiduainetele” meie toidusedelis.