Kui te ei ole töötanud öises vahetuses, võite kindlasti mõelda, et sellega kohanemine on küllaltki lihtne. Kuid see on tõest väga kaugel. Kui valida öine töö, häirub kogu organismisisene ajastamismehhanism, mis reguleerib und ja ärkvelolekut ning valitseb keha keemiliste ühendite voolu. Tavaline on, et öises vahetuses töötavad inimesed magavad keskmiselt 5-7 t nädalas vähem kui päevased töötajad, segajateks päevane valgus ja liiklusmüra. Une vähesus on öises vahetuses töötajate põhiline häda.

Sellest tulenevateks terviseprobleemideks on lakkamatu väsimus, depressioon, üksildus, külmetushaigused, gripp, seedehäired, probleemid menstruaaltsükliga. Öötöölistel on suurem kalduvus tüsedusele, südamehaigustele ja õnnetustele.

Öötööga kaasas käivad hädad

* Krooniline väsimus
Uurimused näitavad, et isegi siis, kui inimesed, kes on olnud üleval kogu öö, pannakse magama vaiksesse pimedasse laboratooriumisse, ärkavad ikkagi 4-5 t pärast. Neid äratab keha sisemine kell.

Ärge laske oma sõpradel ja tuttavatel ennast uneajal häirida. Lülitage välja telefon ja uksekell.

* Depressioon ja üksildus
Töötamine öösiti või õhtuti on sotsiaalselt laastav. Eriti halb on asi siis, kui teil on lapsed. Te näete ju neid ainult magavana.

* Vastuvõtlikkus külmetushaigustele ja gripile
Päikesepuudus värske õhus käes viibimise piiratud aeg jne soodustavad seda, et öise vahetuse töötajatel on nõrgem immuunsüsteem kui teistel. * Kõhuprobleemid
Uurimused näitavad, et paljusid öövahetuses töötajaid vaevavad mao-soolte probleemid (seedehäired, iiveldus, kõhulahtisus või -kinnisus, söögiisu kadumine).

* Korrapäratud menstruaaltsüklid
Uurimused näitavad, et töö öises vahetuses võib muuta raskemaks rasestumise. Lisaks, kui ollakse juba rase, on raseduse katkemise oht suurem nagu ka enneaegse sünnituse oht ja see, et sünnib alakaaluline laps.

* Tüsedus
Mitu meditsiini töötajate baasil tehtud uurimust kinnitavad, et kaalus võtsid enam juurde öösel töötavad õed.

* Südamehaigused
Öösiti töötajatel on kõrgem vererõhk, kõrgem kolesterooli ja triglütseriidide tase, mis on südamehaiguse eelkäijad.

* Õnnetused
Kuna inimese erksus kahaneb hommikuti vahetuse lõpptundidel, on suurem ka oht õnnetuste tekkele, eriti kui kasutatakse masinaid või autorooli.

Unne tuleb suhtuda kui kallihinnalisse õrna asja. Uni vajab planeeringut.

- Valmistage ette rahulik tuba. Pange akende ette rasked tumedad kardinad, et päikesevalgus segama ei pääseks. - Teatage oma sõpradele, mis kellaajal te magate ja paluge sel ajal end mitte häirida. Pange kasvõi uksele silt: "Vaikust, öötööline magab!" - Kui te ei saa magada rohkem kui 4-5 t hommikul pärast öist vahetust, planeerige veel üks uinak õhtupoolikule. Kui teil õnnestub magada 5-6 t hommikupoolikul, võib õhtupoolne uinak kesta ainult 15-45 minutit. Kui saate hommikul magada ainult 3 t, siis magage õhtupoolikul 2 t, kuid uinak üle tunni õhtupoolikul muudab üldiselt jõuetuks.

Mida võiks öötööline veel teada ?

Võimelge õhtupoolikul
või korrapäraselt öise vahetuse kestel - see pidavat aitama paremini kohaneda öise tööga. Võimlemist vähemalt viis korda nädalas soovitatakse südamehaiguse ärahoidmiseks ja ka ülekaalulisuse vältimiseks.

Tööl

- Uurimus näitas, et töölised, kes istusid eredate lampide all 6 ja enam tundi öösel, olid erksamad ja nende päevane uni oli mõnusam. Kui tööl ere valgus puudub, ostke spetsiaalne ereda valgusega lamp ning valgustage oma keha enne tööleminekut või tööl kohvipauside ajal.
- Ärge jooge kohvi, teed ega coca-colat pärast keskööd. Kofeiin püsib kehas 6 tundi, raskendab uinumist, põhjustab seedehäireid. Öise vahetuse ajal ärge jooge kohvi üle kahe tassi. Agarad kohvijoojad võiksid alustada enda järk-järgulist võõrutamist (NB! Kui teete seda liiga kiiresti, võivad tekkida kofeiinist võõrutamise sümptomid - iiveldus või peavalu).
- Püüdke süüa oma päeva suurim eine öise vahetuse ajal. See vähendab kiusatust süüa öötundide jooksul mitu korda.
- Tehke oma töös 20 minutine vaheaeg ja võimelge. Võimlemine aitab tunda end erksana isegi kell 4 öösel, mil keha tavaliselt hakkab end unisena tundma.

Teel koju
…kandke päikeseprille, et varjata oma silmi ereda hommikupäikese eest, siis on kergem uinuda.

Kodus
- Ärge sööge palju, eriti traditsioonilist hommikueine tüüpi toitu, sest see signaliseeriks kehale, et on juba hommik ja teil tuleb raskusi uinumisega. Pealegi võib rohke söömine enne magamaheitmist põhjustada seedehäireid ja kaalus juurde võtmist.
- Minge kohe voodisse. Vältige kiusatust hakata koristama, arveid maksma, telekat vaatama jne. Keha kellale pole midagi kahjulikumat, kui hommikul ärkvel olla ja magada õhtupoolikul.
- Päevast müra pehmendage kõrvaklappide või vatiga, lülitage välja telefon ja uksekell.
- Vältige uinuteid. Kõige halvem, mida teha saate, on juua alkoholi uinumiseni. Kuigi alkohol võib aidata kiiremini uinuda, äratab see ka kiiremini üles.

Täispikka artikli leiate Terviselehest.