Seda dramaatilist hüpet põhjustasidki peamiselt inimeste kasvanud teadmised tervisest, toitumisest, haiguste ennetamisest ja paljust muust. Järgnevad 15 märki on teaduslikult tõestatud eluea pikendajad — mida rohkemates punktides ennast ära tunned, seda kõrgemale hüppab sinu enda oodatav eluiga.

1. Sa olid teismelisena normaalkaalus

On tehtud kindlaks, et teismelisena ülekaalus olevad inimesed haigestuvad tõenäolisemalt täiskasvanueas 2. tüübi diabeeti. 2. tüübi diabeeti põdevad täiskasvanud haigestuvad aga 2-4 korda tõenäolisemalt südame- ja veresoonkonnahaigustesse.

2. Sulle maitsevad vaarikad

Enamik inimese söövad liiga vähe kiudaineid. Söö vaarikaid ja teisi kiudainerikkaid toite nii palju kui jaksad, sest kiudained aitavad vähendada keha kolesteroolitaset, hoida kontrolli all insuliinitundlikkust ja kaalust alla võtta.

3. Sul on iga kalor arvel

See ei tähenda, et sa peaksid vähem sööma, vaid seisa lihtsalt hea selle eest, et saad igast kalorist võimalikult palju toitaineid kätte. Ameerikas tehti uuring, kus selgus, et inimeste, kes tarbisid 1400-2000 kalorit päevas, süda oli paremas seisukorras kui neil inimestel, kes tarbisid 2000-3000 kalorit päevas. Väiksema päevase kaloraažiga inimeste süda funktsioneeris sama hästi kui neist 15 aastat noorematel inimestel.

4. Sa oled teesõber

Nii roheline kui must tee sisaldavad katehhiine — antioksüdante, mis lõdvestavad veresooni ja kaitsevad südant. Jaapanis tehti uuring, kus selgus, et inimestel, kes joovad viis või enam tassi teed päevas, on väiksem risk surra südamehaigusesse või -rabandusse.

5. Sa ei joo kokakoolat (ka mitte dieetkoolat)

Kokakoola ja teisesed limpsid põhjustavad igapäevasel tarbimisel palju paha: vererõhk tõuseb, tekivad insuliinitundlikkuse häired, rasvumine — ja nendest põhjustest võivad alguse saada juba diabeet ja südamehaigused.

6. Sulle meeldib sinine ja purpurpunane

Peame siin silmas toitu. Tumedad viinamarjad, baklažaan, mustikad, punane vein — need saavad oma tumeda ja rikkaliku värvi polüfenoolidelt, mis vähendavad südamehaiguste riski ja võivad mõnede uuringute järgi hoida eemal ka Alzheimeri tõbe. Polüfenool hoolitseb ka veresoonte tervise eest.

7. Sa jooksed iga päev 40 minutit

Jooksusõbrad elavad kauem, sest jooksmine hoiab inimest heas vormis nii füüsiliselt kui vaimselt. Huvitav on ka see, et uuringutes, kuis jooksusõprade tervist on aastate jooksul jälgitud, on selgunud, et lisaks sellele, et neil esineb vähem südamehaigusi, väheneb ka nende risk haigestuda vähki ja neuroloogilistesse haigustesse. Igapäevane aeroobne trenn hoiab ka immuunsüsteemi noorena.

8. Sulle meeldib rohkem jalutada kui autoga sõita

Jalutada pool tundi päevas on juba suur asi — kui teed seda igapäevaselt, saab elule jälle mõne hea aasta juurde.

9. Sa oled peo hing

Hiljutine Rootsis läbi viidud uurimus tõestas, et head suhtelejad jäävad 50% väiksema tõenäosusega vanas eas dementseks. Paremad suhtlejad on ka stressile vähem vastuvõtlikud.

10. Sa tunned end 13 aastat nooremana kui sa tegelikult oled

End nooremana tundmine parandab tervist ja pikendab elu — päriselt. See sisendab optimismi ja tahtmist väljakutsetele vastu astuda ja ühtlasi vähendab stressi ja tugevdab immuunsüsteemi, nii et risk paljudesse haigustesse haigestuda väheneb.

11. Sulle meeldivad su sõbrad…

Head sõprussuhted vähendavad stressi. Teadmine, et su ümber on inimesed, kelle peale sa võid kindel olla, hoiab sind nii füüsiliselt kui mentaalselt tervena.

12….ja nad on terved

Kui su parim sõber võtab kaalus hüppeliselt juurde, tõuseb üllataval kombel ka sinu risk rasvuda lausa 57%. Pole midagi teha, nii tervislikud kui ka ebatervislikud eluviisid on nakkavad.

13. Sul ei ole psoriaasi

Naised, kellel on diagnoositud psoriaas, on 63% suurem tõenäosus haigestuda diabeeti ja 17% suurem tõenäosus haigestuda kõrgvererõhutõppe.

14. Sa ei norska

Norskamine on uneapnoe peamine tunnus. Uneapnoe võib põhjustada kõrgvererõhutõbe, kaalutõusu, mäluprobleeme ja depressiooni.

15. Su ema sünnitas su noorelt

Kui su ema oli su sündides alla 25 aasta vana, on sinu šanss elada 100-aastaseks kaks korda suurem kui neil, kelle emal oli nende sündides juba rohkem kui veerandsada aastat turjal. Siin on tegemist nooremate naiste paremas konditsioonis munarakkudega, aga neid seoseid alles uuritakse — kui tahad täpsemalt teada saada, pöördu Chicago Ülikooli teadurite poole.

Allikas: Prevention