Harvardi ülikooli ja Bringhami haigla meedikud leidsid, et on olemas selge seos trihhomoonase-infektsiooni ja meeste eesnäärmevähi agressiivsemate, surmaga lõppevate vormide esinemise vahel.

Uurimuse juhtiva autori Jennifer Starki sõnul on eesnäärmevähk laialt levinud, olles ka üheks suurimaks vähisurmade põhjustajaks meestel. Üheks eesnäärmevähi tekke ja kiire edenemise põhjuseks võib olla krooniline põletik eesnäärmes ehk prostatiit. Eesnäärme põletikupõhjustajaks on omakorda kindlasti ka Trichomonas vaginalis, mis nakatab aastas 174 miljonit inimest maailmas. See on mitteviiruslikest sugulisel teel levivatest haigustest üks levinum.

Nakkusest selle avaldumiseni läheb tavaliselt paar nädalat, kuid see võib välja lüüa ka palju kiiremini või aeglasemalt. Naistel põhjustab see tavaliselt tugevat sügelust, limaskesta põletikku, tugevat, vahutavat ja ebameeldivat voolust, ka haavandeid ning valu urineerimisel. Meestel võib olla limast, mädast eritist, kuid enamik, ligi kaks kolmandikku nakatunud mehi ei tea, et neil selline parasiit küljes on.

Kui sümptomeid pole, aga nakkus on, siis leitakse haigustekitaja naistel lihtsama analüüsiga enamasti üles, meestel aga jääb see enamasti diagnoosimata. Seepärast tulebki trihhomoonase leidmisel korraga ravida kõiki seksuaalpartnereid sõltumata sellest, kas haiguspilti on või pole, või kas partneril on trihhomoonast leitud. Ning hiljem on vaja kindlasti kontrollida, kas haigusest on jagu saadud. Ravi on mõttekas juba seetõttu, et igasugune põletikukolle limaskestadel avab tee ka teistele haigustekitajatele organismi sisenemiseks ning kurnab immuunsüsteemi.

Jennifer Stark ja tema kolleegid uurisid juba 1982. aastal vereproove andnud ja suguhaiguste osas kontrollitud mehi. Professor Lorelei Mucci kinnitusel näitab uuring, et need mehed, kellel 1982. aasta vereproovides leiti trihhomoonase nakkusele viitav antikehade tase, on tänaseks päevaks kaks-kolm korda suurema tõenäosusega eesnäärmevähi raskete vormide küüsis.

Sellest pole raske teha järeldust, et üks eesnäärmevähi agressiivsete vormide riski vähendamise viis on väga lihtne ja ka üsna odav — trihhomoonase vastu on rohtu! Ravikuuri pikkuseks on umbes nädal. Raviks kasutatakse metronidasooli ja ornidasooli — tuntud antibiootikume, mida võib kasutada ainult arsti korraldusel.

Allikad: Terviseleht; Harvard School of Public Health, Journal of the National Cancer Institute, MNT