See, mida sa teed pärast trenni, mõjutab tulemusi väga palju. Siin on viis peamist viga, mida paljud inimesed pärast trenni teevad.

1. Sa sööd nagu loom

Toitumist pärast trenni tuleb hoolikalt jälgida. Sa peaksid tarbima pärast trenni neid asju, mida sa treenides kaotasid. Proteiin ja süsivesikud on see, mida sa vajad.  Aga enamik meist ajab pärast trenni seda näost sisse, mis esimesena pihku jääb — ja õigustab ebatervislikku toitumist äsjase tugeva trenniga. Kui su eesmärk on alla võtta, siis nii sa seda küll ei tee. Pigem võtad juurde, sest sa sööd trennijärgse suure näljaga rohkem.

Võti trennijärgseks õigeks toitumiseks: söö nii nagu sa poleks trennis käinud. Sa ju ometi mäletad, kui suure portsu sa tavaliselt õhtuks sööd. Söö tervislikult ja tõesti — mõistlikus koguses.

2. Sa unustad end venitada

Kui sa oled kogenud treenija, siis sa tead, et venitatakse trenni lõpus, sest siis on lihased soojad. Aga paljud meist jätavad tihti (sest on ju kiire!) selle osa vahele ja tormavad duši alla. See on väga vale käitumine, sest venitamine aitab ära hoida vigastusi ja hoolitseb su luude ja lihaste hea tervise eest. Venitamine vähendab ka stressi ja parandab und.

Võti trennijärgseks õigeks venitamiseks: venita pühendunult, nagu sul poleks mitte midagi muud teha. Unusta selleks 10-15 minutiks kõik, mida sa peaksid täna õhtul veel teha jõudma. Või kui treenid hommikul, siis unusta, et pead tööle jõudma. Vot nii tähtis on korralik venitamine!

3. Sa puhkad üle

Peale trenni sa ei jõua ära oodata, millal saaksid diivanile või voodisse siruli visata. See on suur viga! Treeningust taastumine ja puhkamine on muidugi üliolulised: su lihased tahavad taastuda ja keha lõõgastuda. Aga sa pead jääma siiski füüsiliselt aktiivseks. Sellel on kaks põhjust: esiteks su liigesed muutuvad nii nõtkemaks ja liikuvamaks ja teiseks põletad sa nii kaloreid edasi. Kui tahad kaalu kaotada, siis just nii kaob see kõige efektiivsemalt.

Võti trennijärgse aktiivsuse säilitamiseks: käitu nii, nagu sul oleks “sipelgad püksis”. Kui sa sellega muudmoodi hakkama ei saa, siis pane lihtsalt ebamugavad riided selga, millega ei saa niisama lihtsalt pikali visata.

4. Sa ei mõtle oma trenni peale pärast selle lõppemist

Sa hakkad muid asju tegema ega mõtle enam, kuidas sul läks või kuidas sa trennis end tundsid? Nii sa ei arene.

Võti trenni analüüsimiseks: kirjuta pärast trenni üles, mis sa trennis tegid ja kuidas ennast tundsid. Ehk siis pea treeningpäevikut, kus on lisaks faktidele välja toodud ka tunded. Kas tundsid end tugevana? Enesekindlana? Ebamugavalt? Usu, kui sa oma trenne analüüsid, saab trenn ainult efektiivsemaks muutuda.

5. Sa ei plaani järgmist trenni ära

On väga tähtis, et sa planeeriksid kohe järgmise treeningu ära. Kui sul on treeningplaan olemas, siis vaata pärast trenni järele, millal järgmine treening tuleb.

Võti treenigute planeerimiseks: kui sa soovid kaalus alla võtta, siis pead sa tegema erinevat tüüpi, erineva kestvuse ja koormusega trenne. Sa võid uurida nippe ja oma kava ka ise paika panna, aga parim tulemus on ikkagi siis, kui lased professionaalil endale treeningkava koostada.

Kui paljud nendest trennijärgsetest vigadest sulle tuttavad on? Ega sa ei peagi püüdma päris perfektsust saavutada, aga on hea, kui sa oled vähemalt teadlik, kuidas on õige pärast trenni käituda ja tasapisigi oma harjumusi muuta.

Allikas: About