VK põhjustajaks on 80-94% juhtudest
candida albicans
, vähemal määral
candida glabrata
ja harva teised seennakkuse tüved. Kuni 20 % naisi võivad olla asümptomaatilised kandjad.

Nakatumist soodustab hiljutine ravi antibiootikumidega, spermitsiidide, tupe tampoonide, emakasisese vahendi, rasestumisvastaste, eriti kõrge östrogeeni sisaldusega tablettide kasutamine. Allergia võib olla soodustavaks faktoriks haiguse vallandumisel. Vastuvõtlikud on candida nakkusele diabeeti põdevad naised. USA teadlane prof. McKay (2002) loeb nakkust soodustavaks faktoriks ka kondoomita suguühet sagedamini kui 4 korda kuus. Tuleb arvestada, et tervetel naistel on candida külv positiivne vähemalt 5%.

Patsiendid kaebavad kõige sagedamini sügelemist välissuguelundil ja tupes nii koos kui ilma erituseta. Võib esineda põletustunne või valulikkus suguühtel ja valulik urineerimine. Ei esine ebameeldivat lõhna. Haigustunnused tekivad kõige sagedamini nädal enne menstruatsiooni. Sümptomid on raskemad, kui genitaalpiirkond on liialt soe, kandes tihedaid liibuvaid pükse või kui riided on sünteetilisest materjalist.

Välissuguelundil ja tupe sissekäigul on põletikunähud – punetus, turse, sageli lõhed ja marrastuse kratsimise tagajärjel. Tüüpiline eritis on kollakas-valge paksu kohupiima taolise konsistentsiga.

Tavaliselt piisab kandidaasi diagnoosimiseks kliinilisest pildist ja 10% KOH-ga töödeldud tupevooluse vaatlemisest mikroskoobis. Märja või värvitud preparaadi mikroskoopilisel uuringul on näha punguvaid pärmiseeni ja pseudohüüve (seen niite). Võib eeldada, et haigusnähtude kujunemine tekib seoses naise organismi immuunsüsteemi kaitsemehhanismi nõrgenemisega. Kuna erinevate candida tüvede tundlikkus antimükootilistele preparaatidele pole sama, on halva ravile alluvuse ja retsidiivide korral soovitav teha külv ja määrata tundlikkus.

Kandidaasi raviks kasutatakse nii suukaudset kui ka lokaalset ravi. Seentevastaste preparaatide valik on suur. Preparaadi valiku ja ravi viisi määrab arst. Rasedatel on eelistatud lokaalne ravi. Tagasi artikli juurde