Väljaandes BMJ avaldatud uuringus leiti ka seda, et isegi kui vürtsikat toitu vaid kord või paar nädalas süüa, langeb surmarisk tervelt 10%.

Miks see nii on? Vürtsides sisalduvad proaktiivsed ained, näiteks kapsaitsiin, kaitsevad inimest ülakaalulisuse, kasvajate, hüpertensiooni ja põletikkude eest.

Kõik see vähendab riski haigestuda südamehaigustesse, vähki ja hingamisteede haigustesse. Lisaks muudavad vürtsid seedimise sujuvamaks, kuna parandavad organismi bakteriaalset tasakaalu.

Uuringu, mille tulemused põhinevad umbes poole miljoni inimese toitumise hoolikast jälgimisest, autorid kinnitavad, et kuigi uuriti peamiselt just pipra mõju organismile, on kasulikud ka teised vürtsid.

Varasemad uuringud on tõestanud muuhulgas näiteks seda, et tšillipipar aitab ka kaloreid põletada.

Kokkuvõtteks: kui sa vähegi vürtsikast toidust hoolid, siis hakka oma toidus rohkem tšillipipart ja teisi vürtse kasutama. Ning proovi võimalikult palju kasutada just värskeid vürtse. Uuringu autorid kinnitavad, et värsketes vürtsides on rohkem tervist parandavaid aineid kui näiteks tšilliõlis või tšillikastmes.

Allikas: Prevention