Millist osa tarvitada — toiduks tarvitatakse peamiselt (noori) varsi, harva ka noori lehti (nagu spinatit) ja kattelehtedega varjatud avane­mata õitega õisikuid (nagu lillkapsast).
Juuri varutakse sügisel ja kuivatatakse. Väikestes kogustes (0,1…0,2 g) on kuivatatud juurepulbril seedimist korrastav, suurtes hulkades (üle 0,5 g) aga lahtistav toime.

Rahvameditsiinist ja maailmas ilmunud kirjandusest on teada, et rabarber:

  • sisaldab rikkalikult K-vitamiini, kaltsiumi ja kaaliumit; mõõdukalt fosforit, rauda, B-rühma vitamiine, C-vitamiini ja karotiini; orgaanilistest hapetest õun-, sidrun- ja oblikhapet; flavonoidide ühendeid jt. Tugevale maitsele vaatamata sisaldab taim kuni 93% vett. Samuti leidub temas rohkelt kiudaineid;
  • toime — puhastav, seedimist parandav, vähivastane, immuunsüsteemi tugevdav;
     
  • farmakoloogiline…
     — alandab kolesteroolitaset
     — läbi aegade on kasutatud loodusliku kõhulahtistina
     — puhastab maksa toksiinidest
     — suurendab lihaste kokkutõmbeid soolestikus
     — puhastab verd;
  • tervendav — parandab seedimist, söögiisu; leevendab menopausi sümptomeid;
     
  • vähivastane — takistab vähi arengut; tõhusalt lõhub vähirakke ja osaleb nende resorptsioonis (imendumises) ;
     
  • tugevdab immuunsüsteemi;
     
  • ajule vajalik — suurendab mõtlemisteravust ja töövõimekust;
     
  • aitab ravida — kõhukinnisust, gastriiti, kroonilist koliiti; ateroskleroosi; eriti hästi kroonilisi nakkushaigusi (mis kulgevad kõrge palavikuga), psoriaasi, furunkuloosi;
     
  • kasutamise piirangud — ei ole soovitav tarvitada suurtes kogustes. Oblikhappe tõttu ei tohi rabarberit keeta alumiiniumpotis;
     
  • levinumad kasutusviisid — kasuta alati vaid värskeid, tugevaid ja mahlaseid varsi. Säilitatakse hoidisena, kuivatatult. Parima maitsega on noored võrsed. Mahl sobib hästi ulukiliha marineerimiseks;
     
  • kasutamine kulinaarias — rabarber sobib hästi igapäevaseks toiduks, näiteks jogurtisse, kohupiimaga. Piimas sisalduv kaltsium neutraliseerib rabarberi tugevad happed ja muudab need kergesti seeditavaks. Rabarberit võib nautida ka kuumalt või koos teiste köögiviljade või vürtsika puuviljakastmega. Sobib suurepäraselt nii liha, kala kui ka kartuliga. Proovi seda maitsestada punase pipra, ingveri või praetud sibulaga;

Huvitav…

* Nime sai taim kuulsa kaubatee järgi. Uuralis kasvanud toona ravimtaimena kuulsust kogunud taime toimetati Vahemeremaadesse piki Volga jõge. Volga oli sel ajal tuntud barbarite peateena (Rha Barbaru).

* Hapuka, pisut puuvilja meenutava maitse tõttu peetakse rabarberit sageli puuviljaks. Tegelikult on see aga köögivili.

*Kuulsaimad rabarberidieeditajad on Keira Knightley, Geri Halliwell ja Lily Allen.

Allikas: Remedyway