Sisemise tasakaalu hoidmisele on pühendunud ajurveeda looduslik ja holistiline meditsiin. Sarnaselt Hiina meditsiinile jagab see toiduained gruppidesse vastavalt sellele, mida millisel hooajal süüa tasuks — nii on keha keskkonnaga tasakaalus. Talvel on seega oluline süüa toite, mis on “soojad” ja jätta salatid ning smuutid kevad-suviseks perioodiks.

Seekordses postituses tutvustame soojendavaid toite ja vürtse, mis ajurveeda õpetuse järgi tugevdavad immuunsust, annavad energiat ja elujõudu, et talveperiood üle elada. Samal teemal on jaganud soovitusi ka tuntud Hiina meditsiini arst Rene Bürkland.

Ghee

Rasvad annavad kehale energiat, mida me talveperioodil hädasti vajame. Ajurveeda õpetusest lähtudes on tervislik talviti mõned kilod juurde võtta. Kes seda siiski kardab, võib kasutada tervislikumat kookosgheed.

Ingver

Ingver peaks talviti alati köögikapis olemas olema, kuna see aitab hoida immuunsüsteemi tugevana. Kellel läheb meelest värsket juurt osta, võib kasutada hoopis ingveripulbrit.

Kaneel

Kaneel on soojendavatest vürtsidest kõige maitsvam ning seda saab kasutada nii soolastes kui ka magusates toitudes. Suuremates kogustes tarvitamiseks soovitame Tseiloni kaneeli.

Punane vein

Ajurveeda õpetuse järgi ei ole klaas punast veini mitte patt, vaid aitab stimuleerida vereringet ja seedimist. Talvel on sobilik seda soojendada ning lisada nelki, kaneeli, tähtaniisi, rosinaid, muskaatpähklit ja muid meelepäraseid lisandeid.

Kurkum

Kurkumit nimetatakse ajurveedas “vürtside kroonjuveeliks”. Sellel arvatakse olevat põletikuvastased omadused ning seetõttu peaks see aitama paljude haiguste korral. Kurkumit saab lisada suppidele ja karridele, võid katsetada ka nn kuldset piima, mis maitseb eriti lastele.

Chai tee

Chais on ühendatud paljud soojendavad maitsetaimed. Seda võib ise kokku segada kasutades nelki, muskaatpähklit, kaneeli, kardemoni ja ingverit ning lisades musta teed ja (taimset) piima. Musta tee asemel võib kasutada ka rooibose teed. Mugavamaks kasutamiseks on olemas lahustuvad ja pakichaid.

Sinepiseemned

Sinepi soolakashapu maitse sobib suurepäraselt teiste talvel sobivate vürtsidega. Sinepiseemneid või sinepit saab lisada näiteks ahjuköögiviljadele.

Kardemon

Skandinaavia köögis kasutatakse kardemoni eelkõige magusates küpsetistes, kuid idamaises köögis on see pigem soolaste toitude lisandiks. Sobib ka chaisse ning karrisse.

Vürtsköömen

Ülimalt tervislik vürts aitab kaasa seedimise tööle. Vürtsköömen sobib kasutamiseks gaaside korral, samuti koos kikerherneste ja tahiniga hummuse valmistamiseks.

Tahini

Seesamiseemneid, neist valmistatud õli ja tahinit kasutatakse ajurveedas rohkelt. Seesamiõli sobib massaažiks ja eriti peamassaažiks. Tahini on talvel heade rasvade allikaks.

Allikas: Bioblogi.eu