2. Soja vähendab halba kolesterooli.

Soja sisaldab suures koguses tervislikke valke ja kiudaineid. Vähemalt 25 grammi sojavalgu tarbimine päevas vähendab kolesterooli taset — sellise soovituse andis Ühendkuningriigi turunõustamise amet Joint Health Claims Initiative, mis hoolitseb selle eest, et toitu puudutavad terviseteemalised väited oleksid teaduslikult tõesed. Ka näiteks dr Oz väidab, et et soja on palju parem valguallikas südame tervise seisukohast, kui küllastunud rasvaderikkad loomsed toiduained.


3. Soja vähendab II tüüpi diabeedi riski

II tüüpi suhkruhaigus kahjustab eriti suuri veresooni, soodustades nende lupjumist ning kõrge vererõhu ja südamehaiguste teket, selle haiguse tekkimisel on põhjusteks ülekaalulisus, pärilikkus ning kõrge vanus.

Minnesota Ülikooli teadlased leidsid, et magustamata sojatoodete tarbimine on pöördvõrdelises seoses diabeedi riskiga. Näiteks isikute hulgas, kes tarbisid rohkem kui 5 portsjonit sojatoite nädalas, oli diabeeti haigestumine 28% väiksem, võrreldes nendega, kes üldse ei tarbinud sojatoite.


4. Soja kaitseb insuldi eest

Austraalia Curtini ülikooli teadusrühm uuris insuldihaigete elustiili, toitumist ning sojatoitude tarbimisharjumusi ning kõrvutasid andmed kontrollgrupiga. Leiti, et keskmine iganädalane sojatoodete tarbimine oli oluliselt madalam insuldiga patsientidel (90 g), võrreldes kontrollgrupi isikutega, kes tarbisid keskmsiselt 268 g sojatooteid nädalas.

Isikutel, kes tarbisid minimaalselt 300g sojatooteid nädalas, oli 77% väiksem risk saada insult, kui neil kes tarbisid vähem kui 50 grammi sojatooteid. Üks varasem uuring uuring näitab, et kerge kõrvererõhutõvega isikutel vähenesid süstoolne ja diastoolne vererõhk, kui nad asendasid lehmapiima sojapiimaga.


5. Sojatooted kergendavad menopausiaegseid kuumahooge

19 avaliku uuringu tulemused viitavad, et sojatoodetest võib abi olla menopausiaegsete kuumahoogude leevendamisel. Sojast on pikalt räägitud kui alternatiivist hormoonasendusteraapiale üleminekueas, iseäranis kõrgendatud rinnavähiriski puhul. Ühe uuringu juht, dr Melissa Melby Delaware’i Ülikooli meditsiinilise antropoloogia osakonnast räägib, et 12 nädala vältel vaadeldi enam kui 1200 naist 10 riigist võrdluses platseeboefektiga.

Kõik naised kaebasid hormoonasendusteraapiaga seonduvaid vaevusi. Eesmärgiks oli välja selgitada sojas leiduvate isoflavoonide toime nimetatud vaevustele.

Melby tõdeb, et kõrge isoflavoonisisaldusega ainete positiivne toime oli üle kahe korra kõrgem. Rohkelt soja tarbivad jaapanlannad kannatavad 60 — 70% ulatuses vähem menopausi järgselt väljendatud sümptomite all võrreldes euroopa ja ameerika naistega. Jaapani keeles pole kuumahoogudele isegi keelelist vastet.


6. Soja ohjab hüperaktiivsust

Sojaletsitiin kuulub nende ainete nimekirja, millest on abi aktiivsus- ja tähelepanuhäirega patsientidele, kirjutab Hispaania terviseportaal enbuenasmanos.com.

Aine, mida leidub naturaalselt nii sojaubades kui ka aju- ja närvirakkude membraanis, vastutab neuroloogiliste impulsside tasakaalustatud liikumise eest ning aitab seega kaasa intellektuaalsele paindlikkusele. ATH, tuntud ka kui hüperaktiivsus, on närvisüsteemi häire, mille korral aju signaalide ülekanne ei toimi korralikult. Aju on seetõttu tavalisest vähem aktiveeritud ning kompenseerib seda puudujääki motoorse rahutusega, mis omakorda avaldub keskendumisraskustena.


7. Soja hoiab ära luude hõrenemise

Osteoporoos on valge elanikkonna tavaline haigus ning harv ja tundmatu haigus mustanahaliste kontinendil. Põhjus on loomsete valkude ületarbimises, mis põhjustab kaltsiumi kaotuse uriini kaudu. Osteoporoos ohustab kõige rohkem üleminekuea läbinud naisi, sest östrogeenide vähenemine organismis põhjustab luude hõrenemist. Sojas leidub taimseid östrogeene, mis mitte ainult ei pidurda luutiheduse kadu, vaid aitavad seda ka kasvatada. Soja looduslikud isoflavoonid takistavad luustiku nõrgenemist, parandavad kaltsiumi sidumist luudesse ja kaltsiumi tasakaalu organismi. Teadlased on püstitanud antud valdkonnas kaks teesi. Esiteks — toidus olev valk suurendab hapete tootmist veres, mida on võimalik neutraliseerida luudest kogutud kaltsiumiga. Teiseks — osteoporoosi põhjustab rida asju, millest olulisemaks on liigsed loomsed valgud toidus. Ohtralt tera — ja kaunvilju tarbivates maades elavatel inimestel on tugevad luud ja neil ei esine osteoporoosi.



Rohkem infot leiate Soja.ee