Smuutid on saanud paljude lemmik-hommikusöögiks ning mugavaks vahepalaks, mida on hea endaga kaasa võtta. Enamasti koosneb smuuti puuviljadest, marjadest, juurviljadest ning supertoitudest. Talveperioodil on marjad või puuviljad tihti ka sügavkülmutatud. Mõned inimesed lisavad smuutidesse veel ka piima, kakaod, pähkleid või veelgi midagi. Jah, nõnda saab smuutist erinevate toitainete “pomm”. Kuid ajurveedas ei ole kunagi nõnda tähtsaks peetud seda, kui palju erinevaid toitaineid sealt saab, vaid pigem peetakse oluliseks milliseid kvaliteete ehk omadusi toit endaga kannab ja kuidas need omadused koos mõjuvad ja keha mõjutavad. Just need omadused on need, mille pärast ajurveeda inimesed, kes kaua noored olla soovivad, end smuutidest võimalikult eemale hoiavad ja eelistavad hommikuöögiks kehale pai tegevat gheega keedetud kaerahelbeputru ja vürtsiteed.

Mis siis need omadused on, mis smuutid nii ebatervislikuks teevad? Eriti just neile, kes stressi ja keskendumisraskustega hädas on ning pidevalt külmetavad.

Ajurveeda põhitõde: lihtsuses peitub jõud ja seedimise kvaliteet

Kuna ajurveedas pööratakse väga palju rõhku heale seedetulele, siis smuuti seda just eriti ei soodusta. Ka seedetuli vajab lihtsat toitu, sest siis ta saab selle põletamisega edukalt hakkama.

Vähem komponente on alati parem kui rohkem. Kuid kuna smuuti sees on nii palju erinevaid komponente, siis on teda raske seedida. Lisaks on veel koostisained toored. Tuletan siinkohal ka meelde ajurveedas väga olulist reeglit: puuvilju tarbi alati ükshaaval ja eraldi toidukorrana ning toasoojalt. Puviljade ja muu toidu seedimise kiirus on väga palju erinev. Ka hapusid ja magusaid puuvilju ei soovitata omavahel erineva seedimiskiiruse tõttu kombineerida. Puuviljad seeduvad oluliselt kiiremini kui juurviljad, salatilised , supertoidud või piim. Blenderdades aga kõik koostisosad segunevad ning kogu kompott seedub täpselt nii kaua kui kõige raskesti seeditavama toiduaine seedimine aega võtab. Puuviljadel aga algab juba selle aja peale fermenteerimisprotsess ja nõnda läheb kogu soole sisu käärima. Oled Sa ehk märganud kui kiiresti õun peale viilutamist pruuniks tõmbub? See pruun ongi märk sellest, et fermentatsioon on alanud. Samuti on ohtlik ka piim, mis koos puuviljade ja eriti hapude marjadega korraliku käärimisprotsessi esile kutsuvad.

Lisaks sellele on smuutid enamasti külmad, mis aeglustavad ja kustutavad seedetuld. Ajurveedas on ka aastasadu olnud soovitus, et keedetud või hautatud toitu on kehal palju kergem seedida kui toorest.

Erinevate supertoitude lisamine võib küll hea ideena tunduda, kuid supertoitude seedimiseks peab olema eriti hea seedetuli. Paljudel inimestel on aga üleüldiselt juba seedimisega probleeme- neil on kas tihti kõht lahti või gaasid või kõhukinnisus. Sellistel puhkudel supertoidud ei pruugi isegi mitte seedida ning ladestuvad seedimata, vastupidiselt soovitud efektile, toksiliste ainetena. Ja nagu eelnevalt mainitud, siis mitmekomponendilisus muudab smuuti veelgi raskemini seeditavaks. Lisaks veel palju erinevaid maitseid, mis võivad küll smuutile head maitseomadused anda, kuid kiirel kokkusegamisel üksteisega „harjuda” ei jõua ja selle tulemusena seedekvaliteeti veelgi langetavad. Nii jääbki smuuti suures osas seedimata ja seedimata toiduosakestest tekib mürgine ja limane aine “ama”, mis hakkab kehakanaleid ummistama ja kehakudesid hävitama.

Sarnane omadus suurendab sarnas ja vastupidi

Smuuti komponendid on ükshaaval võetuna oma omadustel rabedad, kerged, külmad ja kuivad ning kootavad. Enamus puu- ja juurviljadel on jahutav seedimisjärgne toime. Paljud teevad smuutit külmutatud toorainest või lisavad sinna veel jääkuubikuid. Ajurveeda inimestel tõusevad selle peale juuksed püsti, sest toit oma omadustega tõstab kehas ka samu omadusi. Eelpoolloetletud omadused rabe, kerge, külm, kuiv ning kootav ja lisaks muutlikkus ja liikuvus kuuluvad vata doshale ja selliste omadustega toitu süües tõstab see meie kehas ka vatat. Eriti hull on see sügisel ja talvel, kui ka looduses on palju vata energiat.

Misasi on vata? Vata on loodusjõud, mis on meie keha loomulik osa, mis koosneb õhu ja ruumi elemendist. Kuid liialdatuna tähendab see kehas, kätes ja jalgades külmust, kuiva ja rabedat nahka ning juukseid, lagunevad hambaid, kõhus gaase ja puhitust, kõhukinnisust, liigeste kuivust ning ebastabiilsust ja valu nii keha kui meele tasandil. Need omadused on olulised stressiallikad ja ajurveeda järgi ka juurpõhjused erinevate haiguste tekkeks.

Pidev vata tasakaalutus on väga suur stress kehale, millele võivad järgneda keskendumisraskused, unetus, vaimne ebastabiilsus, loidus, apaatsus ja isegi depressioon.

Pikaajaline tasakaalutus hakkab kehakudesid hävitama

Lisaks, kui vata on pikalt juba tasakaalust väljas olnud, muutuvad ka kehakoed ja rakud rabedaks, mis pikas perspektiivis tähendab seda, et keha hakkab ise ennast hävitama. Rakud hakkavad lagunema. Miks siis aga paljud smuutisõbrad ja toortoitlased tunnevad ennast mõne aja pärast peale uue toitumisharjumuse kasutusele võtmist energilisena? Loogika aga on siin selles, et kui rakud lagunevad, siis energia vabaneb, mis selle heaolutunde tekitabki. Kuid… lisaks rasvarakkudele, millest me kõik vabaneda soovime, hakkavad pikaaegse smuutide ja ka toortoidu tarbimisel lagunema ka kõik kehakoed-luud, liigesed, lihased, nahk. Eluks tähtsate kudede lagunemine aga pole kindlasti hea näitaja. Selle tagajärjel ei saa ka tekkida enam kvaliteetne seedimise lõpp-produkt ojas ehk eluenergia. Kvaliteetne eluenergia aga on tugeva immuunsüsteemi ja hea tervise alustalaks.

Seega, see esmapilgul tervislikuma tunduv toitainepomm võib osutuda kavalaks pahalaseks.

Kokkuvõtvalt:

Reklaamitud „vitamiini- ja toitainetepomm” teeb smuuti hoopis raskesti seeditavaks, sest selle sees on nii palju erinevaid komponente, komponendid on toored ja külmad. Paljude inimeste seedimine on niigi juba korrast ära.

Kui toit jääb seedimata, siis sellest tekib mürgine aine „ama”. Mis hakkab kehakanaleid ummistama

Oma omadustelt (rabe, kerge, külm, kuiv ning kootav) soodustab smuuti tänapäeva ühiskonnas niigi juba liigselt võimu võtnud stressi, pealiskaudsust, keskendumisraskusi. Samuti annab hea kasvulava kuiva naha tekkele ja liigesehaigustele.

Pikemas perspektiivis hakkavad ka kehakoed lagunema ja nõrgeneb immuunsüsteem.

Kuidas siis smuutit võiks tervislikumaks teha?

Ka siin on esimene reegel: mida vähem seda parem. Ehk siis tarbi smuutit nii harva kui võimalik ning kasuta seal võimalikult vähe erinevaid koostisaineid.

Kindlasti kasuta vähemalt toasooja toormaterjali või lisa sinna veidi kuuma vett.

Lisa smuuti sisse ingverit, kurkumit, kaneeli, kardemoni, mis lisavad smuutile soojendavad omadused ja aitavad teda paremini seedida.

Kindlasti jäta välja piimatooted.

Veidi kookosrasva teeb smuuti omadused pehmemaks.

Tasub tõsiselt järele mõelda, kas oma hommikut alustada smuutiklaasiga või hoopis kausikese aurava kaerahelepudruga, kuhu on lisatud geed ja veidi vürtse.

Soovin Sulle head seedimist ja väärikat ning teadlikku noorenemist!

*Sanskriti keelest tõlgituna tähendab ayurveda võimalikult kaua elamise teadust (sanskriti sõnatüvi ayur tähendab pikka eluiga või elu ja veda tähendab teadmisi.

Allikas: Telegram