Kui soovid asuda tervislikumalt toituma, nii, et sellest saaks harjumus, pead alustama väikestest harjumuste muutmistest. Ära tee liiga kardinaalseid muudatusi ning korraga ja ära oota ka väga kiireid tulemusi. Harjumine võtab aega nii sinul endal kui ka sinu kehal.

Enne muutuste tegemist on soovitav nädal-kaks oma praeguseid harjumusi vaadata ning analüüsida. Alusta toidupäeviku täitmisest ning pane kirja kõik, mida päeva jooksul sööd ja jood, olenemata sellest, kui väike või suur see kogus on.

Toidupäeviku tätimine avab sinu silmad, pannes nägema, et tarbid näiteks nädalas 10 kooki või sööd tegelikult hoopis liiga vähe või liiga harva. Sa ei pruugi oma valest toitumisest enne aru saada kui see sulle must-valgel vastu vaatab. Olles seda tõdenud, on võimalik hakata väikeseid muudatusi tegema.

Muutma peaks asju nii, et tekiks uus meeldiv harjumus. Kui sulle näiteks brokkoli üldse ei maitse, siis ei ole mõtet plaanida seda ka sagedamini tarbida. Suurenda oma köögiviljade söömise kogust, kuid vali need,mis sulle maitsevad ning mida saad oma toitumisse lisada. Vali kindlasti erinevaid värvi köögivilju, nt. kollane paprika, oranxh porgand, roheline kurk, et saada võimalikult palju vajalikke vitamiine ja mineraale.

Kui avastad, et seni oled tarbinud liiga vähe puuvilju, lisa näiteks oma hommikusöögi jogurtisse või putru banaaniviile, õunu või värskeid marju. Või söö neid vahepalaks.

Piirates kõrge suhkrusisaldusega, liiga rasvaste ning nisutoodete tarbimist, kaovad varsti ka magusaisud. Sinu keha vajab tegelikutl tervislikku toitu. Siit sulle mõned nipid tervislikumateks harjumusteks.

  • Eelista saia asemel täisteraleiba või rukkileiba.
  • Punase liha asemel hakka tarbima rohkem linnuliha ja kala
  • Muuda oma söögivalmistamise viise, keeda, küpseta või grilli toitu friteerimise ja praadimise asemel. 
  • Joo rohkem vett. Asenda mahl ja karastusjoogid, kui neid tarbid, järk-järgult taimetee või veega. Tarbi vähemalt 8 klaasi puhast vett päevas.
  • Ära joo kaloreid, vaid söö 1 apelsin klaasi apelsinimahla asemel. Päris toit on toitvam ning sisaldab rohkem toitaineid kui mahlad, puuviljajoogid ja teised kõrge kalorisisaldusega joogid.
  • Serveeri kaste taldrikul eraldi. Kasta oma söök kastmesse, nii tunned küll maitset, kuid saad toidukorrast vähem kaloreid.
  • Telli friikartulite aseme köögivilja ning maitsesta neid sidrunimahla ning ürtidega.
  • Vahepalaks vali maiustuste asemel puuviljad ja pähklid. Kiudainete, valkude ning kasulike rasvade segu, aitab pidada vastu järgmise söögikorrani ning ei tõsta veresuhkru taset lakke, nii et tekiks jälle magusa järele isu. 
  • Vähenda oma portsjonite suurust. Enamik inimesi sööb liiga suuri koguseid, kui need nende ette asetatakse. Alusta toidu serveerimist väiksematelt taldrikutel, nii on aju rahul, sest talle tundub, et sööb „täis taldrikutäie“ toitu.

Tervislikumalt toitumine ei tähenda lemmik toitudest loobumist, vaid väikeste muudatustega harjumist. Kõike on lubatud süüa, kuid mõtlema peaksid kogusele ning sagedusele. Proovides süüa võimalikult mitmekesiselt ja tervislikumalt, langeb ka kaal peaaegu iseenesest. Sa oled tervislikku toitumist väärt!

Allikas: sparkpeople.com