Me aitame sul ennetada nende toitudega libedale teele sattumist ja paljastame süütuma mainega kaloripommid.

Sushi
Köögiviljad ja merevetikaleht on küll kalorivaesed, ent mõnel pool, eriti USA-s, kasutatakse rullide valmistamisel ka toorjuustu või majoneesi. Lisaks on mereannid tihti tempura-tainas läbi praetud. Selle tõttu võib sushist saada vahel lausa kuni 500–600 kcal. Sojakaste aga sisaldab ohtralt soola, mis ei tee küll iseenesest paksuks, kuid hoiab vett kehas kinni ning muudab su enesetunde (ja välimuse!) vastavaks.

Kuivatatud puuvili
Kuivatatud puuviljad annavad viis kuni kaheksa korda rohkem kaloreid kui sama kogus värskeid puuvilju. Põhjus on lihtne: kuivatatud puuvili on palju tihedama koostisega, kuna sisaldab oluliselt vähem vett. Võrdluseks: tassitäis viinamarju annab umbes 60 kalorit, sama kogus rosinaid aga lausa 460 kcal. Paljud tootjad lisavad kuivatatud puuviljadele ka suhkrut, mis suurendab saadavate kalorite hulka veelgi.

Krõbe müsli meega
Kuigi selle koostisesse kuuluvad tervislikud ained, nagu pähklid ja kaerahelbed, on nende krõbedamaks ja maitsvamaks muutmiseks lisatud ohtralt õli ja suhkrut. Ühest kausikesest saad 500 kcal, samas kui õli- ja suhkruvaesem müsli annab umbes poole vähem kaloreid.

Kliidega muffinid
Kliidega muffin — nii tavaline kui ka õuna- vms lisandiga — täidab hästi kõhtu, ent selles sisalduva või- ja suhkrukogusele tõttu teeb see sama välja kui süüa kooki. Üks 100g muffin sisaldab keskmiselt 20g rasva, 34g suhkrut ning annab umbes 420 kcal.

Kohvikoor
Seda pannakse kohvi sisse vaid pisut, seepärast tundub kohvikoor olevat mõistlik kaltsiumiallikas — eriti vahukoorega võrreldes. Ent vaid mõni lusikatäis koort 2–3 korda päevas annab 100 kcal või isegi rohkem ning sisaldab sama palju rasvu kui pool supilusikatäit võid!

Vrap
Mis sinna sisse ka pandud poleks, on see igal juhul suur kaloripomm, sisaldades umbes 300 kcal. Kuna vrapi pind on tunduvalt suurem kui kahel tavalisel leivaviilul, kulub sinna ka rohkem majoneesi või kastet.

Jäätee
Paljud karastusjookide tootjad panevad jäätee sisse ohtralt suhkrut või mett, see aga lisab joogile hiiglasliku koguse kaloreid. Kuna pudelis on kaks või enam “portsu”, on joogist saadav kalorite hulk võrreldav limonaadiga, ulatudes keskmiselt 200ni.

Riisitahvlid
See kerge snäkk on rasvavaba ja kalorivaene, kuid ei sisalda samas ka isu ohjeldavaid valke. See tähendab, et kahe-kolme riisikoogi söömine suurendab vaid tarbitud kalorite hulka, rahuldamata seejuures söögiisu. Ent ära liialda ka maitsestatud riisikookidega — need ei taltsuta su isu tavalistest enam, lisaks sisaldavad rohkelt suhkrut või soola.

Juurviljakotletid
Liha söömata jätmine võib küll tähendada vähem rasvu ja kolesterooli, ent olenevalt juurviljakotleti koostisest võid sisse ahmida kuni 1000 kcal! Juurviljade “sideainena” kasutatav juust ning sageli ka kotlettide suurus ja praadimiseks kulunud rasvaine on kõike muud kui figuurisõbralikud. Kui lisad veel saia ja ketšupi, siis oleksid võinud süüa ka päris burksi.

Mahl
Kui soovid oma päevase puuviljanormi täis saada vedeliku kujul, võid oma kaunid pisikesed kleidikesed kapipõhja unustada. Pooleliitrine pudel apelsini- või õunamahla sisaldab 55g süsivesikuid, mis võrdub viiest saiaviilust saadava kogusega — enamus sellest on suhkur.

Kerged valmistoidud
Need sisaldavad reeglina hulgaliselt soola. Kuna toidu maitsestamine rasvade abil ei tule kõne alla, on toidu söödavaks tegemisel järgmiseks valikuks just sool. Tulemus: sool peab vett kehas kinni ja sina pundud nii kätest kui jalgadest.

Salatid
Mitte miski ei mõju sulle ja su figuurile paremini kui köögivili. Kuid salati hulka lisatav juust, pähklid, saiakuubikud ja ohtralt kastet muudavad salati niisama kaloririkkaks, kui on korralik taldrikutäis pastat.

Tofu
Tofut ostes saad kõige tõenäolisemalt taldrikutäie soola, kaloreid, küllastunud rasvu ja isegi suhkrut. Probleem pole tofus endas, vaid hulgalistes lisaainetes, mis kompenseerivad toidu puuduva maitse ja tekstuuri. Tulemus: tõeline figuurivaenlane!

Allikas: Cosmopolitan, Naisteka arhiiv