Kuidas ei tasu toituda, tuleks eeskätt õppust võtta USA elanikest. 57% ameeriklastest sööb lõunat või einestab iga päev väljaspool kodu ning tihti valitakse söögikohaks just kiirtoidurestoran, mis on ka oluliseks põhjuseks, et ligi kaks kolmandikku ameeriklastest on ülekaalulised või rasvunud. Sellega tõuseb aga südame-veresoonkonnahaiguste, diabeedi, pahaloomuliste kasvajate ja paljude teiste haiguste risk. Restoranides on juba taldrikud sageli väga suured, toiduportsjonid on tavaliselt palju suuremad kui kodus. Tihti sisaldavad need ka palju energiat, rasva ja soola.

Kui töökohas on söögikoht, kus pakutakse ka sooja toitu, siis tuleks kindlasti eelistada seda. Kohv koos saiakeste või pirukatega maksab peaaegu sama palju kui väike praad või supp ja magustoit, kuid viimased täidavad hästi kõhtu ja on palju tervislikumad.

Harva hamburgerit või pitsat süüa ei ole patt, kuid see tuleb tasakaalustada muu päevase toiduga ja kulutada rohkem energiat. Meie suurematel kiirtoidukettidel on kodulehekülgedelt võimalik teada saada, kui palju on erinevate einete energia-, rasva-, valgu- ja süsivesikute sisaldus. Tasuks teha eelnevat kodutööd, et teha õige valik.
Väljas söömisel, olenemata sellest, kas see on töökoha toitlustuskoht või restoran, oleks kasulik arvestada järgmisi nõuandeid:

Väljas söömisel, olenemata sellest, kas see on töökoha toitlustuskoht või restoran, oleks kasulik arvestada järgmisi nõuandeid:

  1. Ära jäta söögikoha valikut viimasele minutile, kui oled väga näljane.
  2. Söö aeglaselt.
  3. Kui sa ei tea, millest toiduportsjon koosneb, ära kõhkle küsida.
  4. Küsi, kas on võimalik tellida ka pool portsjonit, kui mitte, siis jäta osa järele ja palu kaasa pakkida. Unusta ema nõuanne lapsepõlvest, et pead taldriku tühjaks sööma ja lõpeta söömine, kui tunned, et kõht on täis.
  5. Loobu eelroast, kui aga eelistad seda, siis vali röstitud saiakuubikuteta toorsalat ja palu vähese rasvasisaldusega salatikaste serveerida eraldi. Samas võid ka põhiroast loobuda ja tellida eelroa ning supi.
  6. Enne sööki joo vett. Eelista magusatele karastusjookidele vett.
  7. Kui tellid alkoholi, siis joo seda koos põhiroaga. Enne sööki veini või õlle joomine suurendab söögiisu. Ära unusta, et ka alkohol annab energiat.
  8. Kui tellid suppi, siis eelista selgeid köögiviljasuppe, kuna püreesupid sisaldavad tavaliselt palju rohkem energiat ja rasva. Söö supi juurde täisteraleiba või -saia, sest kiudained imavad palju vett ja see täidab kõhtu.
  9. Eelista toite, mis on hautatud, keedetud, aurutatud või grillitud nendele, mis on praetud, eriti paneeritud. Eelista sea- või veiselihale linnuliha. Ära söö kananahka, sest see sisaldab palju rasva. Aeg-ajalt võiksid valida grillitud või hautatud lõhe- või forelliroa, sest need sisaldavad palju vajalikke omega-3 rasvhappeid.
  10. Friikartulite, kartulipüree või ahjukartulite asemel eelista keedetud riisi, kartuleid või pastatooteid. Viimaste asemel võid valida ka topelt köögiviljaportsjoni. Sama kogus keedetud lillkapsast sisaldab üle 3 korra vähem energiat kui keedetud kartulid, makaronid või riis.
  11. Vali köögivilju targalt. Mitte kõik köögiviljaroad ei ole tervislikud. Küsi, kuidas köögiviljalisand on valmistatud, eelista tooreid või aurutatud köögiviljalisandeid. Mõned köögiviljad, eriti mugulsibul, imab praadimisel väga palju rasva. Eelista lillkapsast, brokolit, toorsalatites aga kurki, tomatit, lehtsalatit, paprikat.
  12. Kui võimalik, uuri restorani veebilehekülgedelt, kas seal on infot toitude toiteväärtuse kohta. Vali targalt.
  13. Loobu magustoidust või vali selleks puuviljasalat või melonilõigud.

Naudi toitu, mida sööd, ja pea meeles, et sa sööd selleks, et elada, mitte vastupidi.

Rohkem kasulikke toitumisnõuandeid leiad leheküljelt www.toitumine.ee