Uuringu tulemusena selgus ka, et pooled küsitletutest usuvad, et tervislik toitumine mängib meie elus suurt rolli (81%). Eesti tarbija on ostetava toidu osas üsna nõudlik. Oma valikut tehes lähtuvad nad eelkõige toote maitsest (31%) ja tervislikkusest (32%). Hind on tähtsuse järjekorras alles kolmandal kohal.

Unileveri toitumis- ja tervisespetsialist Iwonna Niegowska sõnul töötavad maailmas paljud teadlased selle nimel, et leida meetodeid tervislikumate toiduainete tootmiseks. Eesmärgiks on toota selliseid toiduaineid, mis sisaldavad rohkem kasulikke ja organismile vajalikke aineid, mis aitavad ennetada ja leevendada erinevaid terviseprobleeme. Kolesterool on inimese tervise seisukohalt üks olulisemaid tegureid ning seetõttu otsitaksegi võimalusi selle vastu midagi ette võtta.

Kolesterool

Kolesterool aitab organismis säilitada rakuseinte elastsust, vastupidavust, stabiilsust ja membraanide läbilaskevõimet. Ka aitab see kaasa oluliste hormoonide — eriti just suguhormoonide — sünteesile. Kolesterooli on aga kahte liiki — hea ja halb. Hea kolesterool kujutab endast kõrgtihedusega lipoproteiini (HDL), mis takistab halva kolesterooli ladestumist veresoonte seintele. Halb kolesterool on madala tihedusega lipoproteiin (LDL), mis ladestub veresoonte seintel ning moodustab aterosklerootilisi naaste, mis kitsendavad veresooni ja võivad tekitada trombe, mis omakorda võivad põhjustada müokardiinfarkti või rabandust.

Taimsed rasvad loomsete asemel

Tervisliku toitumise seisukohalt on soovitatav asendada küllastunud rasvhapped toidus heade küllastumata rasvade või taimeõlidega. Üha enam arste ja toitumisspetsialiste soovitab inimestel vähendada juustus, võis ja koores sisalduvate loomsete rasvade tarbimist ja asendada need taimseid rasvu sisaldavate toodetega. Taimsete steroolide positiivset mõju kolesteroolitaseme alandamisele on tunnustanud Euroopa Toiduohutusamet (EFSA), USA Toidu- ja Ravimiamet ja paljud teised riiklikud institutsioonid.