Tamarindi viljad meenutavad oakauna, vili on seemnete kohalt pundunud. Valmides  muutub viljaliha tumepruuniks, koor muutub kõvaks ja hapraks. Tamarindi puu pärineb looduslikult Aafrikast, aga see on levinud kõikjale troopilistele ja lähis-troopilistele aladele  nagu Lõuna-Ameerika, Lähis-Ida, Lõuna-Hiina, India, Kagu-Aasia, Austraalia. Tamarindi viljaliha on magushapu, maitselt meenutab veidi ploomi ja datlit. Tamarindi magusamaid sorte võib süüa nii värskelt kui kuivatatult. Küpselt viljalt eemaldub koor kergesti , eemaldada tuleb vilja ümber olevad kiud. Tamarindist tehakse moose ja seda kasutatakse mitmete maiustuste tegemisel. Oma laialdase leviku tõttu on tamarind oluline komponent mitmetes Ladina-Ameerika ja Aasia toitudes.  Magushapu maitse saamiseks lisatakse seda kastmetesse, currydesse ja kalatoitudele.