Ka pärast saagi korjamist jätkavad köögiviljad ja puuviljad oma päevarütmi. Seepärast on oluline, et säiliks samasugune tasakaal valguse ja pimeduse vahel nagu nende kasvuajal, siis on nende toitainetesisaldus kõige optimaalsem. Seda näitas Ameerikas läbi viidud uuring, mis avaldati ajakirjas Current Biology.

Teadlased analüüsisid kapsast, mida säilitati pidevas valguses, pidevas pimeduses ja vahelduvas pimeduses-valguses. Mõõtes seejärel glükosinolaatide sisaldust, millel on vähivastane mõju, olid vahed väga suured. Kõige suurem glükosinolaatide tase oli toatemperatuuril säilitatud kapsal, millel olid vahelduvad valgustingimused.

Külmkapis hoitaval kapsal valgus sama suurt mõju ei avaldanud. Ka salat, spinat, suvikõrvits, porgandid ja mustikad näitasid toitainete osas paremaid tulemusi kui neid säilitati toatemperatuuril.

Ehk nagu inimene, tahavad ka taimed sama päevarütmi ning pimeda saabudes on neil aeg minna magama. Seepärast oleks ka säilitamisel tark arvestada taimede päevarütmiga ehk keeta moosi hommikul kui toitainetesisaldus marjades on kõige kõrgem.

Allikas: svt.se