Puder on looming

Piimaga putrude valmistamine on tülikas. Ka ei muuda kaasaegsete ”imepottide” kasutamine fakti, et ülekuumutatud piimavalgud läbivad meie organismi jääkainetena.

Loomulikult saab jahust, helvestest, kliidest, täisteradest, kaunviljadest jm valmistada putru ka veega. Sellisel juhul tuleks ettevalmistustöö ära teha juba õhtul.

Tatra-, riisi- ja kaerahelbed tuleks maitsestatud keeva veega ööseks termosesse (võib asendada sooja katte alla paigutatud pudrupotiga) seisma jätta, sest jämedad kruubid, terad ja tangud vajavad leotamist. Aga tänu eeltööle valmib lühikese ajaga tervislik hommikupuder, mille vedeldamiseks ja/või maitsestamiseks võib lisada soojendatud vett, mahla, mett, rosinaid, värskeid või kompotimarju.

Riisiga sobivad imehästi kõrvits ja porgand;

nisu- ja odratangudega kaalikas ja peet;

kaerahelvestega rosinad ja õunad;

tatraputru võib teha nt värske kapsaga: peeneks lõigatud kapsaribad vähese õliga kergelt läbi hautada ja tatratangudega segatult keeta soolaga maitsestatud vees või puljongis. Maitsestada sobib majoraani või mitmesuguste peenestatud seemnetega;

tatratangud võib kokku sobitada ka kohupiimaga. Sel juhul segatakse õhtul valmima pandud pudrule hommikul juurde kohupiima, maitsestatakse suhkruga.

Teradest trenditoidud

Teri saab kasutada kas jahvatatult või tervena. Kui otsustame jahvatada, siis on soovitav seda teha otse enne valmistamist. Purustamiseks sobib kasutada mikserit.

Vahelduseks saame põneva täisteratoidu, kui kasutame teri tervena. Siis tuleks neid enne öö läbi leotada. Pudru valmistamiseks pannakse terad koos leoveega keema ja keedetakse tasasel tulel.

Meie maitsemeel on üldiselt ära hellitatud magusamate putrudega. Maitsestamiseks soovitaksin kasutada mahla, siirupeid, kompotte, marju jmt. Et oleks veelgi tervislikum, võiks juurde lisada pähkleid, maitsetaimi, mitmesuguseid seemneid (näiteks köömned), idandeid jne.

Nisuterapuder kuivatatud ploomidega

Terad pesta hoolikalt jooksva vee all ja jätta ööpäevaks likku paisuma. Potti asetada kihti leotatud terad, kuivatatud õunad ja/või ploomid ja valada üle leoveega. Vajadusel täiendada vedelikukogust keeva veega.

Keeta valmis ja maitsestada hommikul. Süüakse või ja hapukoorega, sobib ka maitsestamata jogurt.

Odra-, nisu- või rukkijahukört

Valmistamisel segatakse jahu külma veega. Jahu lisades tuleb segu vähehaaval, aga pidevalt segada. Keedetakse 10-15 minutit. Lõpus võib lisada veidi piima või rõõska koort.

Körte sobib süüa koos kartulite või naeristega (kaalikatega). Viimased keedetakse eraldi pehmeks.

Kui vaevab kõhukinnisus

Siis võiks kliidest või helvestest valmistada jooki, mida maitsestatakse mee või moosiga. Selleks võtta 2 supilusikatäit kliisid (helbeid). Valada peale keev vesi. Lasta soojas tõmmata pool tundi kuni tund aega.

Lisaks vaevuste leevendamisele panevad need mao hästi tööle ja lõunaks (lõunaooteks) on teil isumahlade toimel tekkinud päris korralik näljatunne.

Et puder ja jogurt-müsli ära ei tüütaks ning hommikud üksluiseks ei muutuks, siis miks mitte teha üks omlett.

Hea hommikuomlett

Hea omleti saab, kui riivida munasegusse keedetud kartuleid (1:1), hakkida vorsti või sinki või lisada supilusikatäis hapukoort (1:1).

Juurde sobib serveerida köögiviljasalateid. Nädalas ei soovitata süüa üle 2–3 muna.

Klassika — võileivad

Miks mitte, aga valida tuleks, mida me leiva-saia katteks kasutame.

Tervisele sobivamad on kohupiim, kodujuust, puuvilja- või marjavõided, aga ka moos, mesi jmt, mis ühelt poolt organismi üle ei koormaks, aga samas annaks vajaliku täiskõhutunde ning olulisel määral energiat. Liha- ja kalakattega võileivad jäägu lõunaooteks või lõunaks.