• On üks madalaima kalorsusega köögivili, 100 grammis viljalihas on ainult 26 kalorit. Kõrvits ei sisalda küllastunud rasvhappeid ega kolesterooli, samas on temas palju kiudaineid, antioksüdante, mineraale ja vitamiine. Teda soovitatakse arstide poolt tihti kasutamaks oma toidulaua rikastamisel, kui soovitakse alandada kas kolesterooli või kaalu ja nende kahe näidu kontrolli all hoidmiseks.
  • Kõrvitsat võib pidada paljude vitamiinide nagu A, C, E, erinevate mineraalide ja antioksüdantide aidaks.
  • Oma sugukonna taimede poolest on kõrvits kõige kõrgema A-vitamiini koostise poolest, ainult 100 g kõrvitsa viljalihas on 7384 mg A-vitamiini, mis katab umbes 246% meie A-vitamiini päevasest vajadusest. A-vitamiin on võimas looduslik antioksüdant, mida meie keha nõuab, et säilitada terviklik nahk ning limaskestad. Ka loetakse A-vitamiini väga vajalikuks nägemisele. Teaduslikud uuringud näitavad, et puhas looduslik toit, mis on A-vitamiinide rikas kaitseb keha kopsu- ja suuõõnevähkkasvajate eest.
  • See on ka suurepärane allikas paljudele looduslikele polü-fenool flavenoididühenditele nagu α-, ß- karoteenid, krüptoksantiin, luteiin ja kseaksantiin. Karoteenid muutuvad kehas A-vitamiiniks.
  • Kseaksantiin on looduslik antioksüdant, toetab silmi ja nägemist ja aitab eakatel kaitsta haigestumaks kollatähn silmahaigusesse AMD.
  • Kõrvits on suurepäraseks allikaks ka erinevatele B-kompleksvitamiinidele nagu folaadid, niatsiin, vitamiin-B6 (püridoksiin), tiamiin ja pantoteenhape.
  • Kõrvitsas on ka rikkalikult erinevaid mineraale nagu vask, kaltsium, kaalium ja fosfor.
  • Kõrvitsaseemned on suurepäraseks allikaks kiudainetele ja monoküllastamata rasvhapetele, mis on head südamele. Lisaks on kõrvitsaseemned kontsentreeritud allikad proteiinile, mineraalainetele ja tervist parandavatele vitamiinidele. Näiteks 100 g kõrvitsaseemneid annavad 559 kalorit, 30 g valku, 110% päevasest rauavajadusest, 4987 mg niatsiini (31% päevasest vajadusest), seleen 17% päevasest vajadusest, tsink 71% päevasest vajadusest jne kuid ei sisalda kolesterooli. Lisaks on kõrvitsaseemned suurepäraseks asendamatu aminohappe trüptofaani allikaks, mis edendavad tervist. Trüptofaan muudetakse ajus GABA-ks.

Kuidas kõrvitsat valida-säilitada ning erinevates roogades kasutada, loe portaalist Hingepeegel!