Miks süüa porgandit?

Porgand sisaldab rohkesti karotenoide. Need on fütotoitained ehk taimedes leiduvad ained, mis aitavad toetada tervist: vähendada riski haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse ning osadesse vähkkasvajate vormidesse.

Karotenoidide tuntuimast esindajast — beeta-karoteenist, toodab organism A-vitamiini. Viimane on vajalik nägemisele ja tugevdab immuunsüsteemi. Kuumtöötlemine vähendab karotenoidide hulka, kuid muudab nad paremini omastuvateks.

Porgandi kiudained seovad 30 korda rohkem vett kui on nende oma kaal, aidates sellega tekitada täiskõhutunnet.


Porgandit kasutatakse toiduks üldtugevdava vahendina suure füüsilise ja vaimse koormuse ning paljude haiguste puhul. Taimravikirjandus pakub väga sageli porgandimahla kasutamist. Seda valmistatakse tavaliselt riivitud porgandist pressimise teel.


Regulaarne porgandi söömine mõjub soodsalt vereloomele, aitab alandada kõrget vererõhku, pidurdab veresoonte lupjumist.


Porgandite või porgandimahla abil suudab organism paremini võidelda kurgu-, bronhi- ja kopsuhaigustega. On üldse hea ülemiste hingamisteede külmetushaiguste puhul, milleks soovitatakse piimas keedetud riivitud porgandit või porgandimahla meega.


Porgandis leiduv pektiin takistab kahjulike bakterite arengut sooltes. Seedekulgla haiguste puhul (oksendamine) aitab porgand igasuguse toiduna.


Porgand soodustab laste kasvu ja arengut. A-vitamiin on vajalik limaskestade ja naha ainevahetuses, rakkude, luukoe, hammaste, juuste ja küünte korrashoius ja arengus, tugevdab nägemist.

Peatselt leiad Naistekast ka vahvad retseptid porganditega!