Rasvamaksu alust analüüsib hetkel EL komisjon — kas see ei ole ehk vastuolus Eli kaupade vaba liikumise reeglitega.

Kriitikast hoolimata on Taani valitsus astunud veel ühe sammu võitluses „ebatervislike toiduainetega“. Nimelt plaanitakse 2013. aastast sisse viia suhkrumaks, mis lisatakse šokolaadile ning kommidele, kuid ka toiduainetele nagu näiteks marineeritud punapeedid ning kurgid. Seepärast on ka suhkrumaks saanud tugeva kriitika osaliseks.

Taani ajaIehes Politiken esitletakse uuringut, mille viis läbi Landbrug och Fødevarer, organisatsioon, kes tegeleb toiduainetööstuse ettevõtetega. Uuringust selgus, et ainult 1 protsent küsitlejatest leidis, et selliste toodete nagu marineeritud punapeedid ning kurgid, suhkruga maksustamine on õige. 5 protsenti toetavad seda, et magustatud jogurt on kallim ning vaid 3 protsenti leiavad, et moosi, keediste ja sarnaste toodete täiendav maksustamine on õiglane.

30-50 protsenti taanlastest leiavad aga, et limonaadide ning šokolaadi hinnatõus on sobiv. Taani valitsus märgib, et liigne suhkru tarbimine on tervisele kahjulik, olenemata sellest kas see suhkur on šokolaadis või kasutusel teistes toiduainetes, nagu marineeritud kurgid või punapeedid.

Hinnanguliselt peaks suhkrumaks tooma Taani riigikassasse 157 miljonit eurot. Juba kasutusel olevalt rasvamaksult oodatakse riigkassa suurenemist 191 miljoni euro võrra.

Allikas: gp.se