Teadlase Anne Nilssoni väitel suudavad inimesed mõjutada oma mentaalset suutlikkust ning mälu kogu ennelõunase aja vältel, tarbides hommikusöögiks kiudaineterikast leiba, kui sai samas üksnes tõstab  veresuhkru taset. Ta lasi koos oma kolleegidega 40 tervel naisel ja mehel vanuses 49-70 aastat sooritada kaks testi; katsealused olid eelnevalt söönud saia või kiudaineterikast leiba.

Esimene test uuris lühimälu, teine keskendumisvõimed ning tähelepanu. Kiudaineterikast leiba söönutel olid testi tulemused palju paremad — keskmisest ligi 8 protsenti kõrgemad tulemused. See ei tundugi nii suur vahe, kuid autot juhtides või rasket testi lahendades on sel märkimisväärne mõju. Suurim vahe tulemustes esineb umbes kaks tundi pärast hommikusööki.

Jahutoodetes leiduvad süsivesikud muudetakse glükoosiks, suhkruks, mis viiakse kohe verre. Aju kasutab veresuhkrut oma tööks vajaliku kütusena. Kiudaineterikastes toitudes sisalduvad toitained tekitavad aeglasema ning kauakestvama veresuhkru taseme tõusu, mis aitab ajul paremini töötada kui veresuhkru järsk tõus. Seega soovib aju, et eelistaksid toitumisel täisteratooteid.

Allikas: dn.se