Gaasiline ning punnis kõht on sage probleem ning põhjuseks on tavaliselt stress, toitumine või nende kombinatsioon. Üheks sagedaseks põhjuseks on piimasuhkur laktoos ning kui laktoos toidust välja jätta, paraneb sagedasti ka tervis.

Sama probleemi võivad põhjustada ka teised suhkrud. Fruktoosi talumatus — see suhkur, mida leidub puuviljades — on tavalisem, kui varem arvatud.

Liiga palju puuviljasuhkrut ehk fruktoosi võib põhjustada gaase ning kõhulahtisust. Põhjuseks on peensoole suutmatus puuviljasuhkrut omastada ning kõik liigub edasi jämesoolde, kus see muutub soolebakterite toiduks. Mõned uuringud on näidanud, et 1/3 inimestest on suure koguses puuviljasuhkru omastamine raskendatud.

Kui keha ei talu fruktoosi, reageerib kõht esmalt mahlade, õunte, pirnide ning mee peale. Probleemi kutsutakse fruktoos malabsorbtsiooniks ning see ei ole ohtlik.

Kui kannatad fruktoos malabsorbtsiooni all, eemalda oma toidust need tooted, mille peale keha reageerib. Mõtle ka sellele, et fruktoosi lisatakse näiteks küpsistesse, kommidesse, müslibatoonidesse, shokolaadi, moosidesse ning karastusjookidesse. Enamik selle probleemi all kannatajatest saavad siiski marju süüa.

Allikas: Mabra.com