Uuring näitab, et tavalised konservpurgid on täis plastkemikaali bisfenool A, mille kasutamine on keelustatud lutipudelites ning lastetoidu purkide kaantes. Bisfenool A on vastuoluline kemikaal, sest tema mõju sarnaneb naissuguhormoonile östrogeen, kuid häirib organismi tööd ning võib põhjustada tõsiseid terviseprobleeme.

Testi käigus said lugejad jälgida ajakirjanike toitumist konservtoitudest, tarbimine on olnud tavapärastes piirides. Näiteks hommikusöögiks on olnud valgete ubade konserv peekoniga, serveeritud polükarbonaadist plasttaldrikul ning joogiks plasttopsist kohv.
Lõunaks tuunikalakonservil põhinev salat ning purgist ravioolid. Lisaks konservpuuviljad, kondenseeritud piimast jäätis ja paar purki õlut.

Pärast kahepäevast konservtoidu tarbimist, suurenes iga osaleja östrogeenisarnase aine tase uriinis kõige vähem 2800 ja kõige rohkem 4600 protsenti. Tulemus näitab, et bisfenool A taseme suurenemises organismis on oluline osa konservidel.

Tulemused jäid küll lubatud piiridesse, kuid piiri üle arutletakse teadlaste hulgas tõsiselt. Nimelt näitasid rottidel läbi viidud katsed, sest negatiivset mõju avaldasid palju väiksemad kogused kui praegu lubatud. Ajakirjanikega läbi viidud test näitab, et kui soovite bisfenool A taset oma kehas vähendada või vältida, siis peaksite loobuma toidu konservidest.

Ajakirjanike poolt läbi viidud testi tulemused olid teadlaste jaoks nii huvitavad, et nad soovivad seda ka teaduslikult uurida, sest senini on vähe uuringuid, mis baseeruvad konservtoidu tarbimise ning bisfenool A vahelisel seosel. Seni ei ole piirangud, mis EL on esitanud plastkemikaalide kasutamisele toiduainetööstuses, puudutanud konserve.

Bisfenool A-d hakati ravimitööstuses esmalt tootma kui sünteetilist naissuguhormooni aseainet. Nüüdseks on sellest saanud aga oluline osa polükarbonaatplastist, mis muudab plasti tugevaks, kergeks ja läbipaistvaks. Seda ainet leidub palju nii toidukarpides, majapidamistarvetes, veetorudes, prilliklaasides ning hambatäidistes. Bisfenool A mõjutab hormoonsüsteemi ning kõige tundlikumad on selles osas imikud, puberteediealised lapsed ja rasedad naised. Tegemist on maailmas ühe enim toodetud kemikaaliga.

Allikas: svd.se