Rottidel läbi viidud uurimuse käigus võrdlesid Yale’i ja NYC-i ülikoolide teadlased, kuidas kurkumiiniga rikastatud toit mõjutab nende aju ning hirmutavate mälestuste meenutamist. Leiti, et kurkumiiniga rikastatud toitu söönud rottidel oli palju raskem meenutada hirmuga seonduvat mälestust, mis võib viidata sellele, et kurkumiin aitab halbu mälestusi unustada. Üks uuringu kaasautoreid Glenn Schafe kommenteeris, et kurkumiini mõju hirmutavate mälestuste kustutamisel oli tõhus ja pikaajaline.

Toimemehhanism põletiku vähendamise kaudu

Loomkatsete tulemusi ei saa otseselt inimestele üle kanda, aga kuna uuringu tulemused olid nii paljulubavad, siis plaanivad teadlased järgmisena vaadelda kurkumiini mõju inimeste mälule. Ei ole veel täpselt selge, millisel moel kurkumiin mälu mõjutab, kuid Schafe arvab, et selle taga on kurkumiini põletikuvastane toime. Kurkumiin mõjutab aju rakutasandil ning on eriti tõhus põletiku vastu — põletikku aga tekitavad ajus mitmed haigused, sealhulgas traumajärgne stressisündroom. “Ajul on omamoodi immuunsüsteem ja idee, et looduslik põletikuvastane aine nagu kurkumiin võib toidule lisatuna mõjutada mälestuste moodustumise protsessi, on üsna kaalukalt põhjendatud,“ selgitas Schafe.

Rottide peal läbiviidud uuringus kasutati 1 grammi kurkumiini iga kehakaalu kilo kohta, mis oleks inimeste peale üle kantuna ka kõige suuremale karrisõbrale liialt suur kogus. Nii suurt kogust kasutati selle tõttu, et kurkumiin imendub kehas üsna halvasti, mis on selle paljulubava loodusliku aine üks suuremaid probleeme. Ning kuigi kurkumi lisamine toidule on igal juhul hea mõte, siis ei tasu unustada, et aktiivainet — kurkumiini — sisaldab see vaid 3%. Enne uute uuringute läbiviimist on oluline läbi mõelda, millisel kujul saada inimese kehasse piisavalt suur kogus kurkumiini, et sellest reaalselt midagi muutuks. Schafe loodab, et teadlased suudavad ühel päeval kurkumiini molekuli muuta selliseks, et keha seda paremini omastaks.

Vajalikud mälestused püsivad paremini meeles

Lisaks sellele, et kurkumiin aitab halbadel mälestustel ununeda, toetab see samas vajalike asjade meelespidamist. Taiwani ja Austraalia teadlaste koostöös tehtud 2014. aastal avaldatud uuringus vaadeldi, kuidas vanemaealistel diabeedieelse seisundiga inimestel mõjutas kurkumiin lühi- ja pikaajalist mälu.

Uuringusse kaasati ligi viiskümmend 60-aastast inimest, kellel oli diagnoositud diabeedieelne seisund, mis veel ei vajanud insuliiniravi. Neile anti hommikusöögiga kas 1000 mg kurkumit, 2000 mg kaneeli, mõlemat korraga või platseebot. Kuus tundi hiljem testiti nende lühi- ja pikaajalist mälu, veresuhkru ja insuliini taset ning Alzheimeri tõve markereid. Leiti, et kõigest 1 gramm kurkumit, muidu suhteliselt vitamiinivaese hommikusöögi osana, aitas kuus tundi hiljem mälu funktsiooni toetada. Kaneel samasugust tulemust ei andnud. Samuti leiti, et keha reaktsioon veresuhkru tõusule mõjutas ka kurkumi efektiivsust — madalama insuliiniresistentsuse puhul oli kurkumi toime tõhusam.

Uuringus kasutati sihtotstarbeliselt täisväärtuslikku kurkumipulbrit, mitte kurkuminoidide ekstrakti, selleks et vaadelda tegelikus elus toiduga saadava kurkumi mõju. Teadlased tahtsid vaadelda sama ainet, mille kasutamise osas on Aasia köögis väga pikaajaline kogemus ning uuringus kasutatud kogus on samuti võrreldav koduköögis kasutatava kogusega. Need uuringud on väärtuslik lisa aina kasvavale teadustööde hulgale, mis tõendavad, et kurkum on tõhus abivahend mälu parandamiseks ja üldiselt põletikuliste protsesside vähendamiseks.

Allkas: Telegram