1. Kustutab hästi nälga

Sarnaselt süsivesikutele vallandab valgu tarbimine meie kehas insuliini, mis edastab omakorda signaali, et toit on saabunud ning näljatundele võib piduri peale tõmmata. Erinevalt aga süsivesikutest, ei mõjuta valk niivõrd suures mahus veresuhkru taset. Valgu söömisel puudub jojo-efekt, mis veresuhkru kõikumisega nälja uuesti tagasi tooks.

2. Aitab kaloreid põletada

Lisaks nälja kustutamisele, hoiab valk ka näljatunde pikemat aega eemal. Seda selle tõttu, et valk seedib kauem, kui teised toitaineid. Lisaks kulub valgu seedimisele kõige rohkem energiat — kuni veerand valgu poolt antavatest kaloritest võib kuluda tegelikult tema seedimisele. See aga tähendab, et valgurikka dieedi puhul on kaalutõusu tunduvalt vähem vaja karta.

3. Hoolitseb lihastoonuse eest

Meie lihased vajavad valku, et taastuda koormusest ning kasvada tugevamaks, suuremaks ja ilusamaks. Valgud töötavad nii ehitusmaterjalidena kui ka töödejuhatajana, andes signaali lihastes muutusi esile kutsuda. Lisaks osaleb valk praktiliselt kõikides keha rakkudes ehitustöölisena, tagades tugevad luud, kõhre, naha, juuksed, küüned jne.

4. Hoiab ärksana

Valgus leiduvad mitmed aminohapped, mis aitavad sünteesida meie ajus ärkvelolekuhormoone — adrenaliini, noradrenaliini ja dopamiini. Tänu nendele võimendub meie kehas rasvade põletamine ning neist saadav energia muudab meid tegusaks. Stress langeb ning me tunneme end võimekamalt.

Kui palju valku süüa?

Keskmine inimene, kes spordiga ei tegele, võib tarbida 1-1,5 g valku kehakilo kohta. Sportlike inimeste puhul võib see number olla 1,5-2 g kehakilo kohta. Lihasmassiga seotud ekstreemsuste puhul (näiteks kulturism), võivad teatud olukordades soovituslikud kogused olla veel kordades suuremad. Liigne valgu tarbimine aga keha arengut ja lihasmassi kasvu ei kiirenda. Nagu meie tuntud Eesti kulturist Indrek Otsus on öelnud, siis pole mõtet kütta ahju antiikmööbliga. Valk on lihtsalt kallis ja selle liigne tarbimine raha raiskamine.

Konsulteeri enne

Kindlasti ei tohi ära unustada, et tasakaalustatud toidukord sisaldab lisaks valgule ka rasvu, süsivesikuid ja kiudaineid. Seega enne oluliste toitumisotsuste vastuvõtmist küsi kindlasti nõu toitumisnõustajalt või treenerilt. Toitumiskavades on reeglina õiged toitevahekorrad juba paigas ja seal mingeid korrektuure teha ei ole vaja.

Allikas: Kaalustalla.ee