Enamuse inimeste jaoks tähendab tervislik ning tasakaalustatud dieet rohkem leiba, pastat, riisi ja muid teravilju ning puu- ja köögivilju. Selline on dieet, millest peaksid kinni pidama täiskasvanud ja üle viieaastased lapsed. Kaheaastased lapsed aga peavad sööma rasvarikkamat ja kiudainevaesemat toitu, aga ka nende toidusedelit tuleks kujundada järk-järgult täiskasvanulikumaks.

Alla kaheaastased lapsed vajavad täispiimatoodetest saadavat rasva ja vitamiine, seepärast ärge andke neile rasvata piima, dieetjuuste ja -jogurteid. Rasvata piim ei ole sobiv alla viieaastastele lastele, üle kaheaastaste laste puhul võib sedapiima kasutada toidu valmistamisel kogu perele.

Väikelapse dieet

Nii nagu kogu perekond, peab ka väikelaps sööma erinevatesse toiduainerühmadesse kuuluvaid toiduaineid. Sellega saab laps kätte kõik talle kasvamiseks vajalikud toitained.

Piim ja piimatooted - piim, juust, jogurt, kohupiimamagustoidud.
Liha, kala ja alternatiivid - liha, munad, oad, läätsed jne.
Leib, muud teraviljatooted ja kartulid - leib, riis, pasta, mais, kartulid, hommikusöögihelbed jne.
Puu- ja köögivili - kõik puu- ja köögiviljad.

Viies grupp on rasva ja suhkrut sisaldavad toidud, mis maitsevad nii lastele kui täiskasvanutele, aga ei ole kuigi toitainerikkad. Seepärast ei tohiks anda väikelapsele palju küpsiseid, kooke, ðokolaadi, pudingit, komme ja jäätist.

Tervislik kiirtoit

Puu- ja köögivili
Täisteraleib
Küpsetatud oad
Küpsetatud kartulid
Kalapulgad ja külmutatud kala, aga eelistatumalt grillitud või küpsetatud, mitte praetud
Konserveeritud kala
Konserveeritud tomatid
Jogurt
Keedetud munad
Täisterahelbed - neid ei pea sööma tingimata ainult hommikul

Tervislikud suupisted

Värske puuvili
Toores köögivili
Jogurt värske puuviljaga
Juust
Magustamata hommikusöögihelbed
Leib
Magustamata küpsised
Popcorn
Kuivatatud leib

Rasvasisaldusega toidud

Alla kaheaastased lapsed vajavad rasva, mis varustab neid energiaga kontsentreeritud kujul. Täispiima, rasvase juustu, jogurti ning õlise kala söömine annab neile toitaineid ja energiat. Piirake selliste rasvaste toitude söömist nagu kartulikrõpsud, küpsised, koogid ja praetud toidud, mis sisaldavad vähe toitaineid.

Kuna rasv on kontsentreeritud energiaallikas, on lihtne süüa seda liiga palju ja muutuda ülekaaluliseks. Seepärast on hea, kui perenaine teab, kui palju rasva mingi toit sisaldab ja kui palju rasva perekond sööb ning piirata maksimaalselt rasvaste toitude tarbimist.

Laste toitumise teemal on veel ilmunud
Laste rasvumise põhjused