1. Karastusjooke ei tohi üldse tarbida, sest need tõstavad kehakaalu.

Vastus: Kehakaalu tõus on enamasti põhjustatud erinevate faktorite koosmõjust: inimesed tarbivad liiga palju kaloreid ja liiguvad üha vähem, lisaks võib rolli mängida ka geneetiline soodumus. Ühte konkreetset toiduainet või jooki vastutavaks pidamine on liiga lihtsustatud lähenemine. Jälgida tuleks, et söödaks mitmekülgselt, ühegi toiduaine või joogiga ei liialdataks ning saadud kalorid kindlasti liikudes ja trenni tehes kulutatud saaksid.

  1. Mahl sisaldab vähem suhkrut kui karastusjoogid.

Vastus: Üldiselt sisaldavad mahlad karastusjookidega võrdselt suhkrut. Võrdluseks võib tuua, et klaas (250 ml) Coca-Colat sisaldab 27 grammi suhkrut ning klaas apelsinimahla sisaldab keskmiselt sama palju suhkrut. Samas jällegi on klaasis viinamarjamahlas suhkrut 44 grammi, tomatimahlas aga ainult 9 grammi. Tarbi erinevaid jooke — mahladest saad kätte vitamiinid, karastusjooki naudi maitseelamuse pärast või miks mitte ka magusaisu tekkides. Lihtsalt janukustutamiseks vali vesi või taimetee.

  1. Gaseeritud ja happeliste jookide tarbimine põhjustab hammaste lagunemist.

Vastus: Iga happeline jook või toit võib liiga sagedase tarvitamise korral või liiga kaua suus hoituna põhjustada hammaste lagunemist või sellele kaasa aidata. Suure happesisaldusega jookide hulka kuuluvad näiteks apelsini-, õuna- ja viinamarjamahl ning mitmed karastusjoogid. Sülg aitab hapete mõju blokeerida ning vähendab nende kahjulikku mõju hambaemailile, ka ei hoia me tavaliselt karastusjooki kuigi kaua suus. Üldiselt on hammaste tervise kindlustamiseks kõige olulisem siiski korralik suuhügieen.

  1. Karastusjoogid põhjustavad tselluliiti.

Vastus: Ei põhjusta. Kehakaalu tõus ning tselluliidi teke ei ole seotud ühegi konkreetse toiduaine või joogiga. Üleliigne kehakaal tekib sellest, kui tarbida rohkem kaloreid kui keha kulutab. Ei ole oluline, millest liigsed kalorid on saadud. Vähene füüsiline aktiivsus ja rasvarikkad toidud suurendavad rasvade ladestumise tõenäosust. Siin aitab taas põhimõte: ära liialda ühegi toidu või joogiga, söö mitmekülgselt ning põleta saadud kalorid füüsiliselt aktiivne olles.

  1. Karastusjookide dieetversioonid põhjustavad hoopis kehakaalu tõusu, sest väikese kalorsusega joogid stimuleerivad söögiisu.

Vastus: Ei, sest näljatunde tugevus ei sõltu sellest, kas enne on joodud vähese kalorsusega karastusjooke või vett. Tänapäeval sageli esinevad ülekaalulisus- ja rasvumisprobleemid on tingitud sellest, et inimesed tarbivad liiga palju kaloreid ning ei kuluta neid ära, kuna liigutakse üha vähem. Ikka tasakaalukus, mõõdukus ja liikumine on see päästev valem!