Mahepõllumajanduse spetsialist ja Eesti maaülikooli emeriitprofessor Anne Luik kinnitab, et mahetoidu eelistamine — nii selle ostmine kui ka ise kasvatamine — on igal juhul õige tegu. Ehkki taimekaitsevahendite jäägid võivad müüdavas toidukraamis olla eraldi võttes normi piires, pole nende mõju kaugeltki lõpuni uuritud, samuti ei teata nende koosmõju. “Ka väikeste koguste korral võivad organismis toimuda muutused,” hoiatab ta. Seda kinnitab ka minevik: on olnud mitmeid vahendeid, mis algul tundunud ohutud, ent mille kahjulik mõju tervisele ja keskkonnale on aja jooksul selgunud, nii et lõpuks on need tulnud tootmisest maha võtta. Tuletagem meelde kasvõi putukatõrjevahendit DDT.

Lisaks on maailmas tehtud uuringud näidanud, et mahetoitu söönud loomade immuunsus on parem, nad on viljakamad ja nende järglaste suremus on väiksem. Ning inimpatsiendid, kes on söönud haiglas mahetoitu, paranevad tavalisest kiiremini.

Laias laastus tegeleb aga meie meditsiin Anne Luige hinnangul ennetamise asemel pigem tagajärgedega, mis selgitab, miks pööratakse veel vähe tähelepanu sellele, milline on toidu mõju meie tervisele ja kas see tuleb õigetest allikatest.

Ökoloogilisus on elu sundus, mitte mood

Anne Luik ütleb, et ehkki me mõtleme sellistele asjadele vähe, pole ökotoit moeasi ega müüginipp, vaid elu sundus: “Peame toidu tootmises püüdlema enam ökoloogilisuse suunas, sest nii toota, nagu praegu toodetakse, pole jätkusuutlik, kuna muldade viljakus väheneb.”

Kuigi mahetoode on esialgu veel kallim, on loota, et mida suuremaks kasvab huvi mahetoodete vastu, seda enam ökoloogiline tootmissüsteem areneb ja tooted muutuvad odavamaks. “Peaksime ise sellistest asjadest rohkem huvituma,” ärgitab Anne Luik ökoloogilistest põhimõtetest rohkem rääkima ja nendel teemadel kaasa mõtlema, sest mahetoitu tarbides hoiame tervist lausa kahel moel: “Mahetoidu söömine parandab esiteks otseselt meie füüsilist tervist ja teiseks aitab mahetootmine kaasa puhtamale elukeskkonnale, mis omakorda mõjutab meie tervist positiivselt.”

Ka pediaater ja Eesti allergialiidu juhatuse liige Maie Laaniste peab toiduga organismi jõudvaid aineid taimede väetamise ja loomade antibiootikumidega ravimise tõttu tõsiseks probleemiks ja rõhutab, et mahetoit on tervisele kindlasti parem. “Juba meie esivanemaid hoidis füüsiline töö ja puhas toit tervena, kui rasked haigused olid seljatatud,” arutleb ta.

Mida arvavad mahetoidust perearstid, loe Kodutohtri veebruarikuu numbrist või portaalist kodus.ee

Kodutohtri veebruarikuu teemad
* Mahetoit: müüginipp või parem tervis?

* Ava end intuitsioonile!

* Vertiigo: kui pea käib ringi kaine peaga

* Südamehingamine aitab pinget maandada

* Väikelaps ja raud

* Stress paneb ilu löögi alla

* Sõber on sinu nägu

* Banaan: suus magus, pehme kõhus

* Ingverist indu ja iha

* Kuidas prille hooldada