Akne või sagedamini nimetatud vistrikud, on peamiselt murdeealiste probleem. Nende all kannatab keskmiselt iga kolmas teismeline. Aknet on aga ka täiskasvanutel.

Probleem tekib nahal ning tegemist on põletikuliste rasunäärmetega. Suuremad rasunäärmed asuvad näonahal, rinnaosal ning seljal. Need on ka kohad, kus akne tavaliselt asub.

Uuringu käigus töötasid ameerika teadlased läbi teadusliku kirjanduse toitumise ja akne vahelisest seosest. Tuli välja selge seos, et ebatervislik toitumine mõjutab või suurendab akne tekkimise riski. Selliseks toiduks on kiired süsivesikud nagu maiustused, karastusjoogid, koogid, jäätis ning ka sai, valgest jahust tehtud makaronid ning teised suhkrurikkad toiduained. Lisaks kiiretele süsivesikutele leiti ka seos piimatoodete ja akne esinemise osas.

Need teismelised, kes jõid palju piima, neil oli raskem akne kui neil, kes tarbisid piima vähe või üldse mitte. Seda ei mõjutab piima rasvaprotsent, vaid pigem esines aknet rohkem lahja piima tarbijatel. Selle põhjuseks peetakse piima insuliinitootmise mõjutamist ning piimasuhkru sisaldus.

Kuna akne mõjutab elukvaliteeti ning sotsiaalset elu, leiavad teadlased, et lisaks meditsiinilisele ravile peaks patsiendid saama ka toitumisalast nõustamist.

Akne korral:

1. Söö rohkelt köögivilju, marju ja puuvilju. Söö igaks söögikorraks aedvilju, marju ja puuvilja, mitte maiustusi. Varieeri värve, nii et sööksid iga päev võimalikult palju erinevat värvi rohelist, näiteks kollane paprika, basiilik, punased tomatid, lilla suvikõrvits. Eriti positiivselt peaksid mõjuma rohelised lehtköögiviljad, lillat ja punast värvi aedviljad.

2. Tarbi külmpressitud õlisid nagu rapsiõli, pähkliõli, oliivõli ning vähenda margariini tarbimist

3. Joo rohelist ja valget teed

4. Söö iga päev veidi pähkleid, vali erinevaid sorte

5. Probiotika aitab vähendada põletikku, mis aitab parandada aknet.

6. Väldi kiireid süsivesikuid nagu karastusjoogid, maiustused, koogid, jäätis, sai, valgest jahust makaronid, valge riis. Vali selle asemel täisteraleib, tume riis ning täisterapasta.

Allikas: Sund.nu