Esiteks: kui tunned, et olukord hakkab kahtlaseks muutuma, ära oota, vaid tegutse kohe, soovitab Prevention. Juba esimeste kõhukinnisusmärkide ilmnemisel võta siit nimekirjast mõni looduslik lahtisti ja kindlasti proovi rohkem kui tavaliselt ennast liigutada, sest ka liikumine aitab seedimise korras hoida.

Parimad looduslikud lahtistid on:

VESI

Parim viis kõht korralikult tööle saada on tarbida piisavalt vedelikku. Vesi niisutab seedesüsteemi ja pehmendab väljaheidet. Siis on sellel lihtsam soolt mööda kehast välja saada.

KREEKA JOGURT

Jogurt ja probiootikumid on kõhu ja seedesüsteemi suured sõbrad. Kui kõht on liiga kinni või liiga lahti, aitavad probiootikumid olukorda tasakaalustada, sest nad toovad seedesüsteemi juurde häid baktereid.

ROHELISED KÖÖGIVILJAD

Spinat, lehtkapsas ja peakapsas sisaldavad kiudaineid, mida su seedesüsteem vajab, et uuesti toimima saada. Kiudained tekitavad täiskõhutunde, mis annab sooltele teada, et on vaja eelmised jäägid väljutada, magneesium, mida rohelistes lehtedes samuti ohtralt on, aitab väljaheidet pehmendada.

ALOE VERA

Aloe Verat kasutad kindlasti sääsehammustuste sügeluse ja päikesepõletuse raviks, aga kõhuraviks sobib see samuti väga hästi. Aloe verat sisaldavad mahlad näiteks on head naturaalsed “libestid”, mis aitavad väljaheitel kehast kiiremini välja saada.

CHIA SEEMNED

Oled ilmselt märganud, et kui chia seemned puutuvad veega kokku, tekib tarretis. Seesama ongi põhjus, miks nad kõhulahtistina nii hästi toimivad. Ka soolestikus imavad nad vee endasse, paisuvad ning tekitavad geeli, mis pehmendab roe ja aitab sel väljuda.

LINASEEMNED

Ühes teelusikatäies linaseemnetes on kolm grammi kiudained, ehk nad tekitavad täiskõhutunde ja nendes sisalduv magneesium aitab soolestikul ülejäägid välja pressida.

MARJAD JA LUUVILJAD

Väljaheite hoiavad pehme ja väljutatavana marjad, kuivatatud aprikoosid, viigimarjad ja ploomid, sest nende kiudainesisaldus on eriti võimas ja nad aktiveerivad soolestikku.

ÕLID

Kui muidu kuidagi vaevast lahti ei saa, võta lusikatäis oliiviõli või linaseemneõli. See muudab soolestikus kaua kinni istunud ja kivikõvaks muutunud väljaheite libedamaks ning väljutamine ei ole nii valus. Kui palja õli neelamine eriti ei ahvatle, kasuta õli söögi valmistamisel või salatikastmena.