Dietoloog Brierley Wright'i andmeil toodetakse toidu seedimisel kahjulikke vabasid radikaale, mille mõjude korvamine, pärast toiduga liialdamist, nõuab kehalt tohutut tööd.

Õnneks on uurijate sõnul pärast rikkalikku söömaaega võimalik organismil taastuda — selleks tuleks menüüsse lisada järgnevad toidupoolised.

Apelsinimahl

2010. aastal ajakirjas The American Journal of Clinical Nutrition ilmunud uuringu andmetel võivad apelsinimahlas sisalduvad ühendid vähendada kalori- ja rasvarohkete toitude kahjulikku mõju südamele.  Uuringus osalejatel, kes rasva- ja kaloririkka toidukorra (51 grammi rasvu, 900 kalorit) kõrvale jõid apelsinimahla, oli vabade radikaalide ja teiste südamehaiguste soodustajate tase pärast söömist madalam, kui uuritavatel, kes sama eine kõrvale vett või suhkruvett jõid.

Puuviljad

Kui oled söömisega liiale läinud, siis hammusta puuvilju peale. Antioksüdantide poolest rikaste puuviljade — sealhulgas marjade, viinamarjade, kiivi ja kirsside — söömine aitab taandada vabade radikaalide kahju. Kaloririkaste einete söömisega, ilma puu- ja köögiviljade kaasamiseta menüüsse, võivad aja jooksul ilmneda kahjulikud mõjud.

Äädikas

Suurte, süsivesikuterohkete einete söömine tõstab veresuhkru taset, mida võib aga ühtlasena hoida, kui lisada toidule supilusikatäis äädikat või seda salatile tilgutada. Enamiku inimeste puhul toimub veresuhkru järsul tõusul sama kiire langus, viimane aga tõstab isu. Eriti problemaatiline on suhkrutulv diabeetikute jaoks, kelle organism ei suuda glükoosi tõhusalt lõhustada.

Punane vein

Punases veinis sisalduvad antioksüdandid võivad kõrge rasvasisaldusega toitude kahjulikku mõju vähendada, alandades ühendi (mida kehas pärast rasva söömist toodetakse) taset, mida seostatakse südamehaigustega. Valmista punase veiniga toite või luba klaasike söögi kõrvale, kuid pea meeles, et mõõdukus on põhiline.

Allikas: EatingWell