Esimene toitumispõhimõte: oled see, mida sööd — ja see, mida sa ei söö

Toidul on Hiina meditsiini kohaselt võimsaid väeomadusi — omadusi, mis kaugelt ületavad lääne arusaama toidust kui kütusest, kalorite, süsivesikute, valkude, rasva, vitamiinide ja mineraalide allikast. Neid omadusi määratletakse toiduenergiatena, mis jahutavad või soojendavad ainevahetust ja elundisüsteeme, niisutavad või kuivatavad elundisüsteeme ja hoogustavad või tasandavad qi, jing’i ja xue vooge.

Tervislik toitumine rakendab toiduenergiaid üksteist tasakaalustavaid toiduaineid ühendades, et ükski energeetiline mõju ei paisuks liiga suureks.

Tasakaalusta oma toiduenergia. Kui su söögis esineb toiduenergiate tasakaalutus, on sinu elundisüsteemid ning sinu qi, jing, shen ja xue allutatud enam kuivamise kui niisutamise ja enam jahutamise kui soojendamise mõjutustele. See võib põhjustada sinu qi, jing’i ja xue seiskumist või väljakurnamist ja shen’i ebakõla. Sel juhul muutud vastuvõtlikuks haigustele ning emotsionaalsele ja vaimsele rahulolematusele.

Ära söö liiga palju toorest toitu. Toiduenergiate tasakaalustamiseks söö sooja toitu, et seedimine korras oleks. Hoolimata levinud tõekspidamistest ei ole toortoit looduslähedasem ega toitvam. Hiina meditsiin näeb toortoitu kurnavana. See võib põhjustada külma ja niiskust seisundit, sest keha peab kulutama lisaenergiat ja kuumust, et toitu kõhus „keeta“. Oma praktikas näen liigse toortoidu tarvitamise laastavat mõju. Neil inimestel ei jätku energiat ja nad külmetavad pidevalt ega suuda ometi taibata, miks nad end halvasti tunnevad. Võib vaja minna väga jõulist toitumisteraapiat, et keha pärast liigse toortoidu söömist uuesti tasakaalu saada. Ainsad inimesed, kes peaksid üle tavapärase soovitusliku määra toortoitu sööma, on need, kelles on väga palju Kuumust.

Väldi jäätunud ja külmutatud toite. Külmade toitude seedimine tarbib soojust ja qi’d ning see tarvitab ära seedimise tule. Seega tuleks soojendada kõiki külmi ja külmutatud toiduaineid, näiteks külmutatud köögivilju. Jäätist või külmutatud jogurtit võib süüa vaid väga harva. Kui seda teha, soovitan seedeelundkonna üles soojendamiseks eelnevalt ingveriteed juua.

Mälu iga suutäit hoolikalt. See hõlbustab seedimist ja säästab seedimise tuld. Seda tuld toodab keskne qi, mis soojendab keskseid elundisüsteeme, et neil jätkuks toidu seedimiseks jõudu. Jahedad toidud jahutavad selle sisemise soojuse maha ja see on põhjuseks, miks liiga palju külmi või tooreid roogi pole hea süüa.

Ära topi end täis. Ülesöömine koormab seedimise tule üle ning põhjustab seiskumist ja haigusi.

Joo einestades vähe. Söögi ajal liiga palju vedelikku juues võid seedimise tule uputada.

Söö nii palju kui võimalik orgaanilisi toite. Pestitsiidide, hormoonide, antibiootikumide ja teiste keemiliste jääkide kõrvaldamine köögiviljadest, lihast ja piimatoodetest kasvatab qi varu, kõrvaldab sinu üldise tervise vaenlased ja parandab ka toidu maitset. Ilmselgelt pole see algupärase Hiina meditsiini soovitus, sest iidsetel aegadel oli kogu toit orgaaniline. Kuid tänapäeval, mil toitainetes sisalduvate kahjulike kemikaalide hulk on kasvanud, tuleb meil see soovitus kõige olulisemate toitumisnõuannete hulgas esikohale seada.

Kui sööd liha, siis oleks parim kasutada orgaaniliselt toidetud loomade liha. Veiseliha puhul oleks parim, kui lehmad oleksid terve elu rohusöödal olnud. Chicos asuva California riikliku ülikooli (California State University) teadlased vaatlesid kolme kümnendi uurimistulemusi ja leidsid, et rohuga toidetud lehmade liha sisaldas vähem küllastunud rasvu, rohkem oomega-3 rasvhappeid ja antioksüdante ning sisaldas vähem kaloreid.

Söö nii palju kui võimalik töötlemata toite. Lihtsalt öeldes, väldi kõiki toite, mis on kotis või karbis. Iseäranis väldi kõiki toiduaineid, mis sisaldavad kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupit. Loe hoolega iga silti, sest HFCSi sisaldavad paljud toiduained.

TOIDU MAITSED

Hiina meditsiini toitumispraktika käsitleb toidu mõju viie maitse mõistes, milleks on hapu, mõru, magus, vürtsikas ja soolane. Igal maitsel on kuuma ja külma omadus. Näiteks on olemas soe hapu ja külm hapu, kuum mõru ja külm mõru. Tasakaalus toit koosneb tavaliselt peamiselt magusatest soojadest toitudest. Külmi, vürtsikaid, mõrudaid, soolaseid ja hapusid toite on parem süüa maitselisandina. Üldine seadus on, et pisut iga maitset ergutab. Soolane maitse keskendab. Hapu tõmbab kokku. Mõru langetab. Magus harmoniseerib ja vürtsikas hajutab. Ükski maitse pole halb, välja arvatud liialdades või kui oled kimpus mõne ebakõlaga.

TASAKAALU TÄHTSUSEST

„Kui inimene pöörab tähelepanu viiele maitsele ja segab neid omavahel hästi, ringlevad qi ja xue vabalt ning hingamine ja luud täituvad elu olemusega.” „Nei Jing”

Et kindlaks teha, milline on sinu keha tasakaal, võid lähtuda oma maitsereaktsioonidest. Näiteks kui sul on ebatavaliselt suur magusaisu, on sinu maa tasakaalust väljas. Kui sa ei salli haput, on häiritud puu. Ülemäärane soolasesöömine võib avaldada ebasoodsat mõju veele ja liiga kibe või teravamaitseline toit võib metalli ja tule kanalite ning ka elundite tõrkeid tekitada.

TOIDU MAITSED, ENERGIA JA TEMPERATUUR

Toidu maitse, energia ja temperatuur määrati põhiliselt samal viisil nagu taimedegi toime — sajandite pikkuse vaatluse tulemusena nende mõjust kehale.

Teine toitumispõhimõte: enamik toidust peaks olema hooajaline

Sinu toitumist peaksid juhtima välise maailma rütmid. Toidu vägi sinu tervist hoida tuleneb selle suhtest välismaailmaga. Toitu — meele/keha/vaimu kütust — tuleks võtta keskkonnarütmidele häälestatud moel. See vaade põhineb tao’l, Hiina välis- ja sisemaailma ühtsuse ja suhte filosoofial. Ümberringi vaadates võid märgata, et kevadel liigub energia ülespoole. Suvel liigub see väljapoole. Sügisel liigub see alla- ja talvel sissepoole. Samuti suunavad rohelised võrsuvad köögiviljad nagu lehtsalat või oavõrsed energiat ülespoole, seega naudi neid enam kevadel. Vürtsidel, lilledel ja lehtedel nagu näiteks basiilikul ja söödavatel lilledel on väljapoole liikuv energia, seega naudi neid rohkelt suviti. Juurviljadel nagu näiteks takjajuured ja kaalikad on allapoole liikuv energia, seega järgi oma loomulikku soovi neid sügiseti süüa. Teraviljadel, seemnetel ja pähklitel nagu näiteks mandlid ja tatar on sissepoole liikuv energia, seega söö neid rohkelt talviti. Et toiduenergia suhtest aastaaegadega kõige enam kasu lõigata, on hea mõte süüa toitu loomulikul kasvuajal, mil selle energia on kõige väekam, või eelneval aastaajal, et oma keha saabuvaks aastaajaks ette valmistada.

Kolmas toitumispõhimõte: mitmekesine ja mõõdukas koguses toit on meele/keha/vaimu tasakaalu jaoks hädavajalik

Õpi tundma tasakaalustatud toitumise vaimu. Tasakaalus toitumine on söödava toidu, selle valmistamise, söömise ja toidule mõtlemise koosmõju. Ei ole võimalik luua täiuslikku toidutabletti, mis ühendaks kõik terviklikkuse ja kooskõla jaoks vajalikud toiduenergiad. Toiduenergia ei ole lihtsalt keemia. See on ka vaimsete jõudude tulem. Toidu väge — head või halba –, mis su meelt/keha/vaimu mõjutab, kujundab viis, kuidas seda valmistatakse, pakutakse ja süüakse.

Ei ole olemas heade ja halbade toitude nimekirja. Liiga palju tervislikku toitu süüa on ebatervislik. Näiteks võib liialdada brokkoli ja täisteraviljaga. Väike kogus rafineerimata suhkruid ei pruugi tingimata ebatervislik olla. Siiski on ebatervislik liiga suur kogus suhkrut või kõrgtöödeldud rafineeritud suhkrut või kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupit. Väike kogus orgaanilist liha võib mõne inimese toidulaual kasu tuua. Liiga suure hulga liha või töödeldud või kemikaale sisaldava liha söömine ei ole tervislik.

Tasakaal tekib mitmekesisest toidust, mis sisaldab köögivilju, teravilju, kala, liha, puuvilju ja piimatooteid – kõike mõõdukalt. Kui seda silmas pead, võid enam-vähem kõike süüa. Iga toidu sulle sobiv osakaal sõltub sinu kehaehitusest ja kindlatest Hiina meditsiini mustritest.

Moodne Ameerika arusaam dieedist, mille kohaselt võid valikuid teha vaid kergelt vastumeelsete tervislike toitude nimekirjast ja pead „halbu“ toite vältima, ei ole paljudele jõukohane. Näiteks ei ole tükike šokolaadi patt. Tegelikult teame nüüd, et sellel on ka põletikuvastane toime. Tasakaalu saavutamisel on õige toidusse suhtumise loomine samavõrd oluline kui mõõdukus. Häid tulemusi annab toidu valmistamine kingitusena, rahulik pakkumine ja austusega söömine. Toitu, mis ilma lugupidamiseta või halvakspanuga kokku keeratakse, nii kiiresti kui võimalik ette antakse, autot juhtides, televiisorit vaadates või isegi lugedes alla kugistatakse, ei ole võimalik tervislikult omastada. Kui sööd kiirtoitu või kui sööd kiiresti, mõjub sulle paast paremini kui pidusööming.

Neljas toitumispõhimõte: toit on väekas ravim

Hiina meditsiini toitumispraktika on tulemusliku ennetava meditsiini alus. Kui süüa qi liikumist ja elundisüsteemide kooskõlalist tööd säilitavaid toite, püsib immuunsüsteem tugev, luud ja lihased säilivad paindlike ja kindlatena, seedimine on hea, nahk terve, meel ja vaim püsivad selged ning stress ja viha hajuvad.

Siiski, nagu on paljude Hiina meditsiini põhimõtete puhul, nii pole toitumise mõju kehatööle lineaarne ja seda ei saa vaadelda kui põhjuse ja tagajärje protsessi. Selle asemel sõltub toidu, qi, jing’i, shen’i, xue, elundisüsteemide ja seedimise ühendus iga elemendi mõjust teistele elementidele ja reaktsioonist nende omapoolsetele mõjutustele.

See tagasiside mehhanism peegeldub põrna- ja maosüsteemi rollides, mis juhivad seedimist ja toidu omastamist. Maosüsteem vabastab toidus talletunud energiat ja põrnasüsteem jagab seda kogu kehasse laiali. See hoiab ülal qi harmoonilist voogu, mis omakorda aitab põrna- ja maosüsteemi neid küllaldaselt põhiolemustega toites tasakaalus hoida. Ilma tasakaalustatud toiduta katkeb kogu vastasmõjude võrgustik.

Samuti võid näha peent, kuid väekat toitumise ja tervete (või ebatervete) elundisüsteemide vastastikust sõltuvust, vaadeldes toitumise ja kolmiksoojendi suhet — eriti keskmise soojendi puhul.

Toit hoiab keskmise soojendi tasakaalus nii, et tal säiliks tugev keskmise soojendi tuli. See tuli soojendab keset ja võimaldab korralikku seedimist. Kui tuli muutub korraliku toidu puudumise tõttu nõrgaks, on keskmine soojendi sunnitud oma tuld üleval hoidma energiaga, mida ta alumisest soojendist ammutab. Selline asjade käik aga võib välja kurnata neerude tule, mida alumine soojendi toidab. See omakorda võib põhjustada meele ja vaimu ärevust, tasakaalutust või rahutust. Meele ja vaimu rahutus võib häirida korralikku seedimist. Oled märkamatult sattunud kurnatuse ja ebakõla ringi, mis mõjutab meelt/keha/vaimu — ainult seetõttu, et toitumine oli tasakaalust väljas ega suutnud keskmise soojendi tuld toita.